Masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa

Od juna 2020. godine, Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je svoju podršku u vidu finansiranja kampanja masovne sterilizacije napuštenih pasa, a od septembra 2020. godine i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, proširilo na sljedeće regije: Zeničko-dobojski kanton, Posavski kanton i Regija Doboj. Vlasnici pasa u ovim regijama moći će besplatnu sterilizaciju i dodatni paket koji finansiramo za svoje ljubimce zakazati direktno sa veterinarskim stanicama čiji kontakti su na Listi partnerskih klinika.

Nakon više godina finansiranja kampanja sterilizacije pasa, Fondacija Dogs Trust je u Kantonu Sarajevo, jednom dijelu Istočnog Sarajeva i Kantonu 10 postigla rezultate kojim je osigurala optimalan procenat sterilisanih pasa koji žive na ulicama, i tako kreirala solidan temelj da odgovorne vlasti na jeftiniji i efikasniji način uspostave zakonski Sistem za upravljanje populacijom pasa koji jedini može riješiti problem tako da se on ne ponovi.

Kako zakazati besplatnu sterilizaciju za vašeg psa
Proceduru vrše partnerske veterinarske stanice. Spisak stanica i njihovi kontakti su na sljedećem linku:

Samo uz sterilizaciju, svaki pas u paketu dobije i dodatne tretmane:

  • vakcinu protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima, i
  • mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice – uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Napomena: DODATNI TRETMANI SU BESPLATNI SAMO UZ STERILIZACIJU!

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, uz angažman partnerskih veterinarskih klinika i odobrenjem relevantnih institucija, finansira i koordinira Program masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja dalju reprodukciju pasa i dotok novih legala na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcionisanjem neodgovornog vlasništva čime se također sprečava dotok novih pas na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema.

Masovna sterilizacija napuštenih pasa provodi se po principu:

UHVATI – STERILIŠI – VAKCINIŠI – VRATI

Hvatači koje angažuju stanice a koji su prošli Dogs Trust obuku za humano hvatanje pasa i koriste opremu za humano hvatanje, po oporavku, vraćaju obrađene pse na lokaciju gdje su i uhvaćeni. Važno je napomenuti da to nije uvijek mjesto gdje pas najčešće boravi, jer napušteni psi često lutaju u potrazi za hranom.

Sterilizacija vlasničkih pasa sprečava sprječava neželjena legla pasa o kojima se vlasnik ne može brinuti, i koji često završei na ulici. Sterilizacija psa također može spriječiti neka oboljenja u kasnijoj dobi psa, a vlasniku pomoći da bez distrakcija koje izazivaju reproduktivni hormoni, bolje upravljaju svojim ljubimcima.