Masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa

Kako zakazati besplatnu sterilizaciju za vašeg psa
Proceduru vrše partnerske veterinarske stanice. Spisak stanica i njihovi kontakti su na sljedećem linku:

Samo uz sterilizaciju, svaki pas u paketu dobije i dodatne tretmane:

  • vakcinu protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • anti-parazitni tretman koji sprječava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima, i
  • mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice – uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Napomena: DODATNI TRETMANI SU BESPLATNI SAMO UZ STERILIZACIJU!

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH, uz angažman partnerskih veterinarskih klinika i odobrenjem relevantnih institucija, finansira i koordinira Program masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatnu sterilizaciju vlasničkih pasa.

Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja dalju reprodukciju pasa i dotok novih legala na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcionisanjem neodgovornog vlasništva čime se također sprečava dotok novih pas na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema.

Masovna sterilizacija napuštenih pasa provodi se po principu:

UHVATI – STERILIŠI – VAKCINIŠI – VRATI

Hvatači koje angažuju stanice a koji su prošli Dogs Trust obuku za humano hvatanje pasa i koriste opremu za humano hvatanje, po oporavku, vraćaju obrađene pse na lokaciju gdje su i uhvaćeni. Važno je napomenuti da to nije uvijek mjesto gdje pas najčešće boravi, jer napušteni psi često lutaju u potrazi za hranom.

Sterilizacija vlasničkih pasa sprečava sprječava neželjena legla pasa o kojima se vlasnik ne može brinuti, i koji često završei na ulici. Sterilizacija psa također može spriječiti neka oboljenja u kasnijoj dobi psa, a vlasniku pomoći da bez distrakcija koje izazivaju reproduktivni hormoni, bolje upravljaju svojim ljubimcima.

KAMPANJA BESPLATNE STERILIZACIJE VLASNIČKIH I MASOVNE STERILIZACIJE NAPUŠTENIH PASA PROVODIT ĆE SE PREMA SLJEDEĆEM RASPOREDU:

TUZLANSKI KANTON, BANJALUČKA I ZVORNIČKA REGIJA – OD 11.2.2019.GODINE DO 13.12.2019. GODINE, SA LJETNOM PAUZOM U AUGUSTU.

KANTON SARAJEVO I ISTOČNO SARAJEVO – MAJ, JULI I SEPTEMBAR 2019.GODINE

KANTON 10 – JUNI I OKTOBAR 2019.GODINE