5 najboljih savjeta da svom ljubimcu smanjite stres glasnih zvukova i vatrometa

Svi se plašimo glasnih zvukova ako ih ne razumijemo i ne znamo šta ih uzrokuje. Možemo onda samo zamisliti kako se naši ljubimci osjećaju kada za Novu godinu počnu vatrometi, a posebno ako se koriste i petarde, što se nažalost dešava uprkos zabranama.

Evo nekoliko savjeta o tome kako pripremiti ljubimca na sezonu glasnih zvukova:
– Izvedite psa u šetnju prije mraka – pobrinite se da je pas obavio nuždu i istrčao se prije početka glasnih zvukova.
– Nahranite psa prije početka vatrometa jer može postati uznemiren i neće htjeti jesti tokom vatrometa.
– Provjerite da je vaša kuća ili stan dobro osigurana i da pas nema načina da pobjegne od straha.
– Pokušajte pomoći svom psu da se skrasi prije početka vatrometa – ako je vaš pas u poznatom sigurnom okruženju, to će mu pomoći da se nosi s bukom.
– Osigurajte svom psu sigurno skrovište – to može biti njegovo omiljeno mjesto za skrivanje, npr. ispod stola. Spustite zavjese, upalite svjetla i pojačajte ton na TV-u ili radiju kako biste prigušili zvukove vatrometa.
– Napravite za svog psa skrovište tako što ćete prebaciti deku preko stola, ograditi jastucima i u samo skrovište stavite njegove omiljene igračke i poslastice. Ako se pas jako plaši, i on traži vašu pažnju, provedite vrijeme s njim u skloništu.

Pomozite svom psu tokom vatrometa i drugih glasnih zvukova:

– Nikada ne kažnjavajte psa jer reagira na vatromet jer će to pojačati njegov strah. Nastojte da ostanete opušteni kako biste psu dali dobar
primjer. Ako vam pas dolazi za utjehu, nikada ga nemojte ignorisati već ga utješite kako on to voli – pričajte mu utješno, pomazite ga ako vidite da to traži.
– Nikada ne ostavljajte svog psa samog u kući tokom sezone vatrometa jer se može uspaničiti i tako i povrijediti.
– Zabavite psa u kući, igrajte se s njim ako on to voli, ponudite omiljene igračke, vježbajte komande uz puno nagrada! Ako se, međutim, pas samo želi sakriti, nemojte ga tjerati da izađe iz svog skrovišta, dopustite mu da ostane tamo gdje se osjeća sigurnim.
– Budite posebno oprezni kada otvarate vrata jer vaš pas može pokušati pobjeći; ako je moguće, pokušajte osigurati da između vašeg psa i vaših ulaznih vrata budu još jedna zatvorena vrata i naviknite se da uvijek pričvrstite povodac svog psa prije otvaranja ulaznih vrata.