Opasnosti praznične trpeze i zvukova za vašeg psa

Uživajte u praznicima i bogatoj trpezi, ali ne hranite svoje ljubimce ljudskom hranom koja može biti opasna za njihovo zdravlje!

Ovo je kratka lista sastojaka praznične trpeze koji mogu nauditi našim krznenim prijateljima!

GROŽĐICE

Sastojci brojnih kolača, grožđice, kao i friško grožđe povezani su s otkazivanjem bubrega kod pasa koji su ih konzumirali.

MARINADE

Kožica mariniranog mesa, bilo da se radi o piletini, puretini ili šunki, možda zvuči kao bezopasna poslastica koju Vaš pas voli. Marinada, začini i puter koji se koriste za pripremanje marinada veoma su teško probavljivi za pse te mogu izazvati pankreatitis. Zato ostatke sa trpeze dobro zamotajte i odložite gdje Vaš ljubimac nema pristup.

ORAŠASTI PLODOVI

Dobra i zdrava užina za ljude, ako nemaju alergije, su orašasti plodovi. Ali bilo koji orašasti plod, a posebno orasi koji su jako popularni u našim kolačima. Mada nisu fatalni, unošenje ovih proizvoda može kod Vašeg psa izazvati slabost u nogama i groznicu. Zato zdjelu sa orasima spremite tamo gdje Vaš ljubimac ne može doći do nje!

SVE ŠTO SE KORISTI PRI PEČENJU KOLAČA: PRAŠAK ZA PECIVO, SODA BIKARBONA, ČOKOLADA, PUTER I TIJESTO!

Čak i male količine čokolade koju toliko volimo, za našeg ljubimca može biti veoma štetne i izazvati bolove u stomaku. Tijesto od kolača koje sadrži i nekuhana jaja može sadržati salmonelu, pa je trebate izbjegavati i vi i vaš ljubimac!

BIJELI I CRVENI LUK

Sastojak svakog ukusnog jela, i za ljude puni zdravlja, za vašeg su ljubimca veoma štetni. Sve lukavice imaju sastojak koji može vašem psiću oštetiti crvena krvna zrnca. Bijeli luk je za njih još opasniji i toksičniji, a konzumiranje oba ova sastojka može dovesti do anemije ako se unese veća količina, a popularno vjerovanje da kuhanjem luka eliminirate ove opasnosti, nije istinito!

ALKOHOL, POSEBNO PIVO  

Mada vjerujemo da bi neko psima dao alkohol, ako dođu do njega, psu okus može biti privlačan, ali čak i male količine alkohola, posebno piva, može biti po život opasno za Vašeg ljubimca. Hmelj koji se nalazi u pivu je toksičan i može izazvati povišenu tjelesnu temperaturu, ubrzan rad srca, povraćanje, pa i smrt. Zato PAŽNJA! Držite svoje ljubimce dalje od alkoholnih pića, a posebno piva.

KUHANE KOSTI

Svi misle da je iskuhana kost odlična poslastica za pse, ali pažnja! Kuhane kosti mogu se rascijepati u probavnom traktu izazvati veliku unutarnju štetu u organizmu psa.

I NA KRAJU

Pripazite na svog ljubimca tokom prazničnih slavlja, osiguravši im ugodno i mirno mjesto gdje do njih neće dolaziti glasni zvukovi koji ih mogu uplašiti.

Uživajte u praznicima ali budite senzibilni i ne koristite petarde, vatromete i slično koje mogu izbezumiti vašeg i druge ljubimce!

Puno sreće u novoj godini!