9 razloga da udomite napuštenog mješanca!

Za one koji razmišljaju da nabave psa, evo još materijala za razmišljanje! Umjesto kupovine psa, da li biste razmotrili mogućnost da ga udomite?

9 razloga da udomite napuštenog mješanca!

Većina pasa koji žive na ulici su mješanci a ovo su samo neke od prednosti koje imaju:

 1. Prilagodljivi su različitim sredinama.
 2. Inteligentni su – naučeni instinktom za preživljavanje i brinući se sami za svoje potrebe: pronalasku hrane i izbjegavanju “nevolje”.
 3. Željni su vaše pažnje i dodira jer im je upravo to često uskraćeno na ulici.
 4. Jako su zahvalni na svemu i uzvraćaju vam bezuvjetnom naklonošću i odanošću.
 5. Kao mješanci više pasmina, ovi psi ne nose zdravstvene rizike kao neke čistokrvne pasmine, što još znači da će biti zdraviji ali i da ćete vi imati mnogo manje troškove za veterinarsku brigu u toku njegovog života.
 6. Svaki ovakav pas je jedinstven, baš kao i svako od nas! Ima unikatan karakter i izgled, pa tako i “ličnost”, što nam olakšava da sebi izaberemo odgovarajuću “pseću personu” s kojom se možemo razumjeti.
 7. Postoji jako veliki izbor ovakvih pasa pa time i prilika da pronađemo baš onaj pravi spoj između našeg karaktera i njihovih posebnosti.
 8. Otporniji su na promjene i nisu bolešljivi.
 9. Suprotno čestoj predrasudi da su psi čistokrvne pasmine lakši za obučavanje, istina je da većina mješanaca koji su usvojeni zapravo jedva čekaju da vas poslušaju i budu nagrađeni.

Pronađite najbolji spoj uz našu pomoć, a sve početne troškove finansira Dogs Trust

Šta dobijate kada odlučite da udomite napuštenog psa kroz Dogs Trust Program fostering udomljavanja:

 • Dobit ćete stručnu podršku u pronalasku psa koji je kao stvoren za vas i vašu porodicu, umjesto da psa nabavljate samo na osnovu izgleda i prvog utiska, te bez znanja o njegovim potrebama i karakteru.
 • Izbjeći ćete mogućnost da pogrešno procijenite psa i da uskoro shvatite da se o njemu ne možete propisno brinuti a time izbjegavate i stres koji takva situacija može prouzročiti što često može završiti i napuštanjem psa.
 • Dobit ćete “gotov proizvod” i to potpuno besplatno: vaš novi ljubimac bit će procijenjen i usklađen sa vašim mogućnostima, karakterom i željama, čist i okupan, očišćen i zaštićen od svih parazita, vakcinisan, steriliziran i obučen u osnovnim komandama za život vlasničkog psa.
 • Dobit ćete Dogs Trust “starter poklon” sa korisnim potrepštinama za psa te savjetodavnu podršku u prvobitnom periodu tokom prilagođavanja psa na vaš dom.
 • Spasit ćete život jednom napuštenom psu.
 • Pomoći ćete zajednici da humano riješi problem napuštenih pasa.
 • Spriječit ćete da jedan divan pas, pun ljubavi, bude izložen lošim iskustvima i opasnostima koje život na ulici nosi, kao i da ovaj pas zbog loših iskustava ili okrutnih uvjeta života postane rizik za zajednicu.