Adrian Burder, istinski lider i ljubitelj životinja

U sjećanje na velikog borca za dobrobit pasa, Izvršni direktor Fondacije Dogs Trust (1964-2018)

Dobrobit pasa bila je Adrianova velika strast. Nakon što je 2014. godine preuzeo ulogu izvršnog direktora, izjavio je da mu prilika da vodi organizaciju koju voli predstavlja veliku čast.

Adrian je svoju Dogs Trust karijeru započeo 1994. godine u tadašnjoj National Canine Defence League (kako se Dogs Trust ranije zvao) gdje je napravio značajan doprinos prvo kao prvi stručnjak za prikupljanje sredstava ove dobrotvorne organizacije, a kasnije i kao njen izvršni direktor. Nakon što je Adrian 1994. godine pruzeo prikupljanje sredstava, prihod Fondacije Dogs Trust porastao je sa 1.8 miliona funti na 106.4 milliona (2016-2017).

Kada se Adrian pridružio Fondaciji, organizacija je posjedovala samo devet centara za udomljavanje. Danas, Dogs Trust ima 21 izvrsni centar za udomljavanje, a u prošloj godini uposlenici su se brinuli o 15.446 napuštenih pasa. Strastveno je vjerovao da svi Dogs Trust centri za udomljavanje trebaju biti najbolji na svijetu i da svaki pas zaslužuje samo najbolju pažnju i njegu, bez obzira koliko dugo se zadržao kod nas.

Adrian je insistirao da svaki dio centara za udomljavanje bude dizajniran tako da psima pruži najveći mogući stepen udobnosti i dobrobiti, pa tako naši Centri imaju podno grijanje te psima nude slobodu da izaberu da li će spavati unutra ili vani. Adrian je u septembru prisustvovao otvaranju renovirane „Stepping Stones“ lokacije u Dogs Trust Salisbury Centru za udomljavanje koja nudi cjeloživotnu njegu i udobnost za one pse kojima je potrebna dodatna obuka i pažnja, što je još jedna od inovacija do koje je dovela Dogs Trust politika po kojoj se zdravi psi nikada ne uništavaju.

Radeći zajedno sa Clarissom Baldwin CBE, Adrian je ojačao program sponzorstva pasa prema kojem individualni psi za koje se smatra da nisu pogodni za udomljavanje zbog njihovog temperamenta ili zdravstvenih razloga, ostaju da žive pod nadzorom i brigom naših posvećenih uposlenika u jednom od Dogs Trust centara za udomljavanje do kraja svog života. Ovaj program sponzorstva nastao je kao direktni rezultat obećanja Fondacije Dogs Trust da nikada neće uništiti zdravog psa, obećanje koje je osnova svih aktivnosti ove dobrotvorne organizacije pod Adrianovim vodstvom.

Bio je osoba koja je organizaciju dovela do te mjere posvećenosti dobrobiti da bude mnogo više od organizacije koja se samo trudi zamaskirati problem napuštenih pasa u Velikoj Britaniji. Kroz rad naših centara za udomljavanje Dogs Trust također znatno ulaže u programe koji su kreirani tako da pomažu sprečavanju napuštanja pasa.

Adrian je prepoznao da ključ unapređenja dobrobiti pasa leži upravo u edukaciji budućih vlasnika te su Dogs Trust edukatori od januara 2017. godine održali radionice za više od 297.000 školske djece. Posljednjih godina Adrian je imao ključnu ulogu u odluci Vlade Velike Britanije da mikročipovanje pasa proglasi zakonskom obavezom za sve vlasnike, što je već imalo značajan utjecaj na problem napuštenih pasa u Velikoj Britaniji.

Kao strastveni borac za dobrobit pasa Adrian je također strastveno vjerovao u važnost pomaganja vlasnicima pasa da što bolje razumiju svoje ljubimce, sve s ciljem unapređenja dobrobiti pasa. U skladu s ovim, 2017. godine osnovan je novi odjel koji se bavi istraživanjem ponašanja pasa. Kada je Adrian započeo svoju karijeru u Fondaciji nije bio zaposlen ni jedan stručnjak za ponašanje pasa, a ovogodišnjoj internoj konferenciji o ponašanju pasa prisustvovalo je 178 uposlenika! Osnovao je Dogs Trust Škole za pse kako bi što više vlasnika imalo priliku pohađati cjenovno prihvatljive časove za obuku i ponašanje pasa. Samo u toku prošle godine instruktori Škole za pse pomogli su preko 6.800 vlasnika da bolje razumiju svoje pse, a ove godine očekujemo da Školu za pse završi još 12.000 vlasnika i pasa.

Adrian je bio posvećen tome da Dogs Trust znanje i iskustvo podijeli sa što više institucija i organizacija koji rade na unapređenju dobrobiti pasa te je podržavao godišnju međunarodnu konferenciju za dobrobit kućnih ljubimaca. Uživao je razgovarati sa stručnjacima i volonterima širom svijeta, te je uvijek rado dijelio Dogs Trust znanje o dobrobiti i ponašanju pasa.

Kada je preuzeo ulogu izvršnog direktora 2014. godine, također je preuzeo ulogu predsjedavajućeg u Dogs Trust Irska te poziciju izvršnog direktora Predstavništva Fondacije Dogs Trust u Bosni i Hercegovini koje je osnovano kako bi se humano riješio problem napuštenih pasa u ovoj zemlji. Dogs Trust Worldwide osnovao je 2016. godine kako bi ponudio grantove i podijelio znanje sa institucijama i organizacijama širom svijeta, a 2017. godine Dogs Trust se proširio i na SAD.

Svi koji su poznavali Adriana znali su koliko je ponosan na svoje porijeklo, te je zadnjih godina slobodno vrijeme rado provodio u Južnom Velsu, vodeći sa sobom svoje udomljene pse Ruby i Skipper. Imao je veliku želju da se Dogs Trust više uključi u dobrobit životinja u Velsu te je osigurao izgradnju i otvaranje novog Centra za udomljavanje 2020. godine u Cardiffu koji će, kao i svi ostali centri, biti dizajniran tako da psima osigura visoke standarde udobnosti i dobrobiti.

„Adrian nije samo volio Dogs Trust; Dogs Trust ga je pokretao. Bio je svakodnevno zahvalan na prilici da vodi organizaciju koju toliko voli. Njegovu ljubav prema psima i strast prema unapređenju života pasa širom svijeta najbolje pokazuju rezultati Fondacije Dogs Trust“ izjavila je Suzie Carley, izvršna direktorica Dogs Trust Irska.

Adrian je bio duhovit i srdačan čovjek. Bio je topao i pristupačan te je istinski uživao u svakoj posjeti Dogs Trust centrima za udomljavanje i težio da upozna sve uposlenike i volontere. Obraćao je pažnju na detalje i, kao većina dobrih lidera, duboko je vjerovao u svoje viđenje onoga šta je dobro a šta loše za organizaciju. Kako se Dogs Trust širio, tako se Adrian trudio da upozna svakog uposlenika pojedinačno. Vrata njegovog ureda bila su uvijek otvorena i, bez obzira na to koliko je bio zauzet, vrlo rado je razgovarao sa ljudima – često o smiješnim situacijama u koje su ga dovodili njegovi psi.

Adrian će iskreno nedostajati svim uposlenicima, članovima Upravnog odbora i volonterima koji su zahvalni za njegov nemjerljiv doprinos tome da svijet postane malo bolje mjesto za čovjekovog najboljeg prijatelja.