Masovna sterilizacija napuštenih i besplatna sterilizacija vlasničkih pasa

Obavještavamo vas da će pauza u radu našeg Programa sterilizacije/kastracije pasa biti produžena do kraja 2021. godine, odnosno da Program neće početi s radom prije 2022. godine osim u veoma ograničenom kapacitetu i to primarno za potrebe testiranja novih pristupa u radu Programa.

 

Regije u kojima će se Program sterilizacije/kastracije vlasničkih, i pasa lutalica, provoditi u periodu od 21.10.2021. godine do 24.12.2021. godine su HNK i Istočna Hercegovina, a veterinarske stanice koje će provoditi kampanje možete pogledati klikom na link „Veterinarske stanice koje provode DT programe“, ispod. Naglašavamo da je Program besplatne sterilizacije vlasničkih pasa koji Dogs Trust još uvijek u potpunosti finansira, dostupan samo za pse čiji vlasnici imaju mjesto boravka u pomenutim regijama.

Dogs Trust i Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo u toku mjeseca decembra 2021. godine provode zajednički projekat masovne sterilizacije napuštenih pasa u Kantonu Sarajevo. Građani mogu veterinarskim stanicama koje provode ovu kampanju poslati informaciju o psima koji žive na ulici a nisu označeni ušnom markicom, što znači da nisu ranije obrađeni.

 

Partnerstvom s Ministarstvom u ovom projektu Dogs Trust želi poktaknuti Kanton Sarajevo da nastavi ažurno raditi na zakonskom i humanom Sistemu, te da kao kanton s najvećim i glavnim gradom BiH postane uzor drugim dijelovima zemlje.

Dogs Trust će paralelno u ovom periodu raditi i na prvoj fazi provedbe Protokola o saradnji potpisanog sa Ministarstvom odbrane BiH, te će uz angažman izlistanih partnerskih stanica finansirati masovnu sterilizaciju i veterinarsku obradu napuštenih pasa koji borave na vojnim lokacijama Oružanih snaga BiH.

Kako zakazati besplatnu sterilizaciju za vašeg psa
Vlasnici pasa direktno zakazuju proceduru sa veterinarskim stanicama pozivom na njihov broj. Po dolasku u stanicu u dogovoreno vrijeme, veterinar će vlasniku objasniti sve aspekte procedure, te odgovoriti na sva pitanja. Nakon pregleda psa, vlasnik koji odluči da steriliše psa potpisat će saglasnost. Veterinar će vlasnika obavijestiti o trajanju procedure i vremenu kada treba doći po psa. Po preuzimanju psa, veterinar će vlasniku dati usmene i pismene upute o brizi za psa u toku oporavka od procedure, te naglasiti kada je potrebno pozvati veterinara.

Samo uz sterilizaciju, svaki pas će u paketu dobiti i dodatne tretmane:

  • vakcinu protiv bjesnila koja štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • anti-parazitni tretman koji sprečava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka) uzrokovanih crijevnim parazitima, i
  • mikročip, tj. dodatno i ušnu markicu za pse lutalice*

* Uspostava Registra pasa je izuzetno važna za trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer sankcioniranje neodgovornog vlasništva djeluje na sam korijen i uzrok problema.

Napomena: DODATNI TRETMANI NISU DOSTUPNI U OKVIRU DOGS TRUST KAMPANJA BEZ STERILIZACIJE PSA!

Sterilizacija vlasničkih pasa sprečava sprječava neželjena legla pasa o kojima se vlasnik ne može brinuti, i koji često završe na ulici. Sterilizacija psa također može spriječiti neka oboljenja u kasnijoj dobi psa, a vlasniku pomoći da bez distrakcija koje izazivaju reproduktivni hormoni, bolje upravljaju svojim ljubimcima.

Masovna sterilizacija napuštenih pasa provodi se po principu

UHVATI – STERILIŠI – VAKCINIŠI – VRATI

Sterilizacija/kastracija pasa je jedna od najefikasnijih humanih metoda upravljanja populacijom pasa jer zaustavlja dalju reprodukciju pasa i dotok novih legala na ulicu, te tako stabilizira njihovu populaciju. Ova metoda, u kombinaciji sa sankcionisanjem neodgovornog vlasništva čime se također sprečava dotok novih pas na ulice, ima direktni utjecaj na korijen problema.

Na ovom kratkom videu možete pogledati kako se kampanje masovne sterilizacije pasa provode na terenu: