Dan planete Zemlje

Sačuvajmo Zemlju, jer to je jedina planeta na kojoj žive psi!

Dan planete zemlje je za sve nas odlično vrijeme da malo zastanemo i procijenimo naš utjecaj na okolinu. Mnogo toga možemo uraditi da pomognemo očuvanju naše životne sredine, što uključuje i brigu o našim krznenim ljubimcima. Otisak šape naših najboljih prijatelja ostavlja srcolik oblik u nama, pa je najmanje što zauzvrat možemo uraditi za njih – pružiti im sjajnu brigu.

Proslavite Dan planete Zemlje odlukom da pređete na zeleno u aktivnostima u kući, na ulici i u prirodi.

Reciklirajte

Recikliranje je odličan način da pomognete da se unaprijedi utjecaj vašeg ljubimca na okolinu. Zamijenite mala pakovanja hrane i potrepština za pse sa većim pakovanjima koje možete držati u višekratnim zdjelama, i tako smanjite količinu ambalaže u kojima ovi proizvodi dolaze. Ako vaš ljubimac jede hranu iz konzerve, isperite i posušite konzerve nakon pražnjenja i odvojite od ostalog otpada.

Donirajte

Ako imate stare deke i peškire koje više ne koristite, razmislite o tome da ih poklonite skloništu za životinje ili organizacijama koje se brinu o životinjama.

Koristite proizvode koji su dobri za okolinu

Postoji mnogo ekoloških proizvoda za ljubimce koje možete koristiti. Kada kupujete igračke ili zalihe potrepština za svog ljubimca, ako su dostupni, izaberite materijale koji su biorazgradivi, prirodni koji se mogu reciklirati.

Primjeri ekološki boljih proizvoda:

  • Biorazgradive vrećice za pse, umjesto plastičnih
  • Igračke od recikliranih materijala
  • Biljna sredstva za čišćenje
  • Ogrlice i povoce od konoplje

Aktivnosti za ljubimce za Dan planete Zemlje

Sjajan način da obilježite Dan planete Zemlje je da svog psa uključite u proslavu!

Izađite iz kuće

Izađite u šetnju sa svojim ljubimcem! Tokom šetnje, pokupite otpatke koje vidite na travi i odložite na predviđeno mjesto, i tako iza sebe i svog ljubimca ostavite lijep trag. I naravno, ne zaboravite da pokupite i otpad iza svog psa koristeći, ako je moguće, biorazgradive vrećice.

Zasadite drvo

Još jedna aktivnost gdje će i vaš ljubimca uživati igrajući se oko vas, je da ako imate baštu, zasadite jedno drvo! Ako to ne možete, provjerite ekološke aktivnosti u zajednici i pridružite im se sa svojim ljubimcem.

Sačuvajmo Zemlju, jer to je jedina planeta na kojoj žive psi!