Delegacija iz Rusije posjetit će Dogs Trust Program usavršavanja veterinarskih stručnjaka

FOTO: Richard Murgatroyd

Predstavnici Fakulteta za bioinženjering i veterinarsku medicinu pri Don State tehničkom univerzitetu u Rostovu, Rusija, će u martu 2020. godine posjetiti Dogs Trust Program usavršavanja veterinarskih stručnjaka koji se još od 2013. godine provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, a s ciljem razmatranja pokretanja edukacije veterinarskih stručnjaka na svom fakultetu po uzoru na ovaj Dogs Trust trening.

U posjetu ovom Programu stižu dekan Fakulteta, dr. Alexey M. Ermakov, i laboratorijski asistent, Igor V. Popov.

Delegaciju iz Rusije će pratiti Dogs Trust Službenica za međunarodne projekte i razvoj, Nelly Marakaeva, Zamjenica direktora za veterinarstvo, Runa Hanaghan, te Dogs Trust eksterni konsultant za projekat u Rusiji, dr. Ursula Goetz.

Ovaj Dogs Trust Program koji uključuje obuke za veterinare i veterinarske tehničare na teme hirurške sterilizacije, anestezije, analgezije, te pred i post operativne njege je zbog svojih izvrsnih rezultata i odličnosti uvršten u Program cjeloživotnog učenja Univerziteta u Sarajevu, te u Program usavršavanja veterinarskih komora.

Zahvaljujući ovoj obuci, Dogs Trust u BiH je pokrenuo i, u saradnji sa lokalnim veterinarskim stanicama te uz odobrenje relevantnih institucija, uspješno provodi Program masovne sterilizacije napuštenih i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, od ove godine na oko 76% teritorije BiH.

Sterilizacija kao najhumanija metoda upravljanja populacijom pasa značajno pomaže u suzbijanju broja novih napuštenih pasa, te je važan dio humanog, zakonskog i trajnog rješavanja problema napuštenih pasa koji je propisan i državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja.