Događaj “Budimo odgovorni prema psima i zajednici” Istočno Sarajevo

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je u četvrtak, 11. oktobra, 2018. godine upriličilo svoj prvi javni događaj za promociju odgovornog vlasništva pasa, te Programa edukacije školske djece i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa koji su tek počeli u svim opštinama Istočnog Sarajeva, kao i Škole za pse koja je otvorena i za vlasnike Istočnog Sarajeva,

Na druženju koje je upriličeno od 16 do 18 časova u dvorištu Osnovne škole “Sveti Sava” u Lukavici, u društvu vlasnika pasa, nastavnika, djece i roditelja, prisutne je pozdravio Šef Predstavništva, Anel Bećirović, a ispred Grada Istočno Sarajevo, posjetiocima se obratio Šef kabineta gradonačelnika, g. Ognjen Jugović. Svojim prisustvom, događaj su uveličali i predstavnici opštine Istočno Novo Sarajevo gdje se događaj i održava.

Događaj je upriličen u povodu širenja podrške Fondacije Dogs Trust kroz svoja dva glavna programa, Program besplatne sterilizacije vlasničkih, i masovne sterilizacije napuštenih pasa, te Program edukacije školske djece, koji se od septembra provode u svim opštinama Istočnog Sarajeva. Ovo je bila i prilika da se vlasnici pasa Istočnog Sarajeva iz prve ruke, od instruktora iz Škole za pse, upoznaju o ovom korisnom programu za obuku pasa po principu pozitivne motivacije, koja im je dostupna na svojoj lokaciji u Semizovcu.

Vlasnici pasa mogli su se ovom prilikom registrovati za besplatnu Školu za pse, i konsultovati se s veterinarskim stručnjakom koji je dio tima Predstavništva o sterilizaciji svog psa.

Edukacija školske djece koja se inače provodi uz odobrenje relevantnih ministarstava diljem BiH, i to putem edukativno-zabavnih radionica, predstavljena je kroz radionicu za djecu upriličenu u okviru događaja na kojoj su djeca na zabavan način učila a o bezbijednosti u kontaktu sa psima i u njihovoj blizini, uživajući i u društvu klauna Šašavka koji je djeci iscrtavao lica i pravio balone u obliku pasa.

Fondacija Dogs Trust provodi svoje programe na oko 54% teritorije BiH, a pokriva gotovo 2/3 Republike Srpske, uz izvrsnu saradnju s lokalnim vlastima i Veterinarskom komorom.

Sveobuhvatni cilj Fondacije Dogs Trust čiji programi su i kreirani u tu svrhu, je da, uz pojačanu inicijativu lokalnih vlasti, pomogne da se problem napuštenih pasa riješi efikasno, trajno, humano i zakonski.