Dogs Trust BH obilježio dvije godine postignuća sa partnerima, prijateljima i čelnim ljudima Dogs Trust-a

Dogs Trust je danas obilježio dvije godine svog angažmana i postignuća u BiH, kao i uspješno provedenu kampanju masovne sterilizacije pasa u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu koja traje još nekoliko dana.
Na prijemu koji je jutros u 10 sati upriličen u rezidenciji ambasadora Velike Britanije u BiH u prisustvu istaknutih zvanica, partnera i prijatelja Dogs Trust-a, prisutne je pozdravio šef projekta Dogs Trust BH Anel Bećirović, a prigodnim govorima su se obratili njegova ekselencija Ambasador Velike Britanije Edward Ferguson, izvršna direktorica Dogs Trust-a Clarissa Baldwin i Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša Kantona Sarajevo, Zlatko Petrović.
Izvršna direktorica Dogs Trust-a izrazila je posebno zadovoljstvo saradnjom koja je uspostavljane sa Vladom Kantona Sarajevo, odnosno Memorandumom o razumijevanju kojeg je u ime Vlade sa Dogs Trust BH potpisao Ministar Zlatko Petrović.
„Ovi rezultati su ohrabrujući i pokazuju nam da se krećemo u pravom smijeru, ali potrebno je da i novoizabrane vlasti urade svoj dio i nastave nadograđivati na temelj koji smo postavili te da potpuno provedu Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH,“ rekla je Baldwin.

Ona je dodala da je, prema procjenama Dogs Trust BH, a na osnovu preliminarnih rezultata nedavnog brojanja pasa u gradu Sarajevu, broj lutalica pao sa oko 12.000, koliko je procijenjeno u 2013., na 9.804 u 2014. godini, „što ne bi bio slučaj bez predanog rada našeg tima u BiH.“

Nakon govora, prisutni su mogli pogledati vremeplov rada Dogs Trust BH u kojem su istaknuta brojna postignuća i aktivnosti čiji je značaj sada, kada se sve više govori o cjelovitom rješenju, još vidljiviji.
Istaknuto je da je u okviru kampanja sterilizacije pasa Dogs Trust BH do sada sterilizirao preko 8.000 pasa, čime je značajno smanjen broj pasa na ulicama kao i sigurnosni i zdravstveni rizik za zajednicu.
Dogs Trust je protekle godine kroz stručnu obuku, organiziranu u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, obučio 49 veterinarskih profesionalaca, a kroz radionice za djecu koje za cilj imaju buduće vlasnike nauče odgovornom vlasništvu , prošlo je 30,325 djece.

Dogs Trust je sve pse obrađene unio i u svoju bazu podataka koja je spremna za ustupanje nadležnim vlastima.
Dogs Trust vjeruje da je cjelovito, sistemsko i jedino održivo rješenje moguće samo kroz potpunu provedbu Zakona, i to kroz djelovanje ne samo na simptome već i direktno na korijen problema, a to je neodgovorno vlasništvo.
„Nastavit ćemo sa podrškom ovoj inicijativi (Vlade KS) u nadi da će se ovaj model replicirati širom zemlje“, rekao je Vođa projekta Dogs Trust BH, Anel Bećirović i dodao da se „projekat već proširio na druge dijelove BiH i nadamo se da će se taj proces nastaviti.“
Tokom prijema, održana je i mini radionica za djecu, a atmosferu je dodatno uljepšalo i prisustvo nekoliko vlasničkih pasa.