Dogs Trust Bosna i Hercegovina (DTBH) provodi novu kampanju besplatne sterilizacije za vlasničke pse i pse lutalice

Jutros su građani Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva na mjesnim oglasnim tablama zatekli letke kojim psi pozivaju svoje vlasnike i hranitelje da ih odvedu na besplatnu sterilizaciju, mikročipiranje i veterinarsku obradu, te su sa letaka mogli otkinuti ceduljicu sa brojem telefona gdje o tome mogu dobiti više informacija.

Volonteri i članovi Fondacije Dogs Trust Bosna i Hercegovina (DTBH) su u ranim jutarnjim satima distribuirali više stotina letaka na brojne mjesne oglasne table šireći vijest o novoj kampanji besplatne sterilizacije i mikročipiranja koja uključuje i vlasničke pse i pse lutalice koje građani (“hranitelji”) hrane i o kojima brinu.

Kampanja koja je dio globalnog upravljanja populacijom pasa trajat će od 26. maja do 11. juna, a predstavlja dugoročnu podršku za rješenje problema pasa lutalica.

Pozivamo sve vlasnike nesteriliziranih pasa, kao i sve hranitelje, da iskoriste ovu kampanju te da zakažu ponuđene besplatne procedure u jednoj od devet klinika koje učestvuju u kampanji.

U ovim klinikama rade visoko kvalificirani veterinari i veterinarski tehničari koji su prošli dodatnu obuku i dobili certifikat DTBH za korištenje najnovijih tehnika hirurške sterilizacije, u skladu sa najvišim standardima. Osim toga, međunarodni veterinarski stručnjak nadgledat će rad klinika tokom trajanja cijele kampanje kako bi se dodatno osigurala najviša kvaliteta usluga.

DTBH je odlučan da nastavi sa podrškom u promoviranju odgovornog vlasništva dajući vlasnicima pasa u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu još jednu priliku da besplatno steriliziraju i mikročipiraju svoje pse. Hranitelji će dodatno moći svoje pse i vakcinirati te očistiti od parazita, što će znatno umanjiti probleme koje ulični psi mogu prouzročiti tokom njihovog kratkog životnog vijeka.

”Na ovaj način, tretiramo i glavni uzrok problema sprečavajući dotok novih jedinki, ali i njegovu posljedicu, sprečavajući širenje postojeće populacije i čineći je manje opasnom po građane,” rekao je Anel Bećirović, Vođa projekta DTBH.

U slučaju da sa letka na vašoj oglasnoj tabli niste uspjeli uzeti kontakt telefon, broj naše info linije gdje možete saznati sve o kampanji, uključujući lokacije klinika, je 033 83 76 49, a pozivamo vas i da nas pratite na našoj web i Facebook stranici.

DTBH želi da ovom prilikom također pozove odgovorne vlasti da odmah počnu sa provođenjem svih aspekata Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, i odlučan je da kao i do sada nastavi pružati veliku podršku kako bismo zajednički postigli održivo, troškovno prihvatljivo i humano rješenje problema pasa lutalica i to kroz masovne sterilizacije, registraciju pasa te uklanjanje bolesnih i agresivnih pasa sa ulica