Dogs Trust će finansirati sterilizaciju i dodatnu obradu napuštenih pasa u kasarnama Oružanih snaga BiH

Fondacija Dogs Trust u BiH će, u saradnji s Ministarstvom odbrane BiH, u narednoj godini dana pomoći u sterilizacije napuštenih pasa koji žive u kasarnama i drugim vojnim lokacijama Oružanih Snaga BiH. Tim povodom su, na preporuku britanskog ambasadora u BiH, g. Matta Fielda, u srijedu, 6.10.2021. godine Dogs Trust i Ministarstvo odbrane BiH potpisali Protokol o saradnji.

Protokol je, u prisustvu ambasadora Fielda, sa strane Ministarstva potpisao dr. Sifet Podžić, ministar, a Dogs Trust-a u BiH, Karen Reed, direktorica Međunarodnog odjela. Ova podrška će biti provedena u okviru Programa sterilizacije koji Dogs Trust finansira u BiH i po standardnim operativnim procedurama koje se inače koriste u ovim kampanjama, te naravno u skladu s državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. Napušteni psi na vojnim lokacijama će tako u fazama, i prema planu koji će dvije strane naknadno dogovoriti, biti sterilisani, očišćeni od crijevnih parazita, vakcinisani protiv bjesnila, te označeni ušnom markicom i tetovažom.

Ambasador Field je izrazio zadovoljstvo potpisivanjem ovog Protokola koji će ne samo riješiti problem pasa lutalica u kasarnama, već imati i inidirektni učinak na zajednice. Ambasador Field je naglasio da Dogs Trust u BiH radi važan posao i pozdravio spremnost Ministarstva odbrane BiH da u skladu sa zakonom i na jedan human način pomogne rješavanju problema pasa lutalica.

„Samo ovakvim zajedničkim naporima možemo napraviti poboljšanja u svakodnevnim životima građana – mali, ali važni koraci dovode do velikih promjena,“ rekao je ambasador Field.

Ministar Podžić izrazio je zadovoljstvo saradnjom sa Britanskom ambasadom i predstojećom saradnjom sa Fondacijom Dogs Trust i naglasio opredjeljenje Ministarstva i Oružanih snaga da pomognu i doprinesu trajnom, humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica u Bosni i Hercegovini.

„Psi zaslužuju posebno mjesto jer u sastavu Oružanih snaga imamo timove PREGA sa vojnim radnim psima koji služe sa našim deminerima – svakodnevno spašavajući živote građana Bosne i Hercegovine posebno u područjima koja su još uvijek zagađena minama. Nažalost, oni još uvijek ne dobivaju priznanja kakva zaslužuju“, rekao je ministar Podžić. U ime Fondacije Dogs obratila se direktorica Međunarodnog odjela, Karen Reed koja je pozdravila opredjeljenje Ministarstva odbrane BiH da se problem pasa lutalica riješi humano kako to nalaže i državni Zakon.

„Nadamo se da će naša kontinuirana pomoć dugoročno doprinijeti uspostavi održivog sistema za upravljanje populacijom pasa u cijeloj zemlji, te potpunoj i dosljednoj provedbi progresivnog državnog zakonodavstva o dobrobiti životinja, čime će se Bosna i Hercegovina uskladiti s drugim zemljama u svijetu koje su koristile ovaj model za održivo i trajno unapređenje dobrobiti životinja i ljudi“, izjavila je Karen Reed.

 

Fondacija Dogs Trust u BiH već skoro deset godina daje značajnu dobrovoljnu podršku u humanom i zakonskom rješavanju problema pasa lutalica, finansirajući niz visoko korisnih programa, uključujući i Program sterilizacije vlasničkih i napuštenih pasa koji je sigurno spriječio da na stotine hiljada novih pasa završi nezbrinuto na ulicama. Rezultati rada su očigledni jer je problem pasa lutalica značajno smanjen i sada je na lokalnim vlastima da počnu implementirati trajni i samoodrživi sistem za upravljanje populacijom pasa.

Dobrobit zajednice i pasa su usko povezani, te je pitanje provedbe progresivnog, i sa evropskim standardima usklađenog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, kao obaveza lokalnih vlasti, ključni kako bi se došlo do trajnog rješenja, te time zaštitila dobrobit životinja, ali i unaprijedilo zdravlje i sigurnost cijele zajednice. U tom smislu je za pozdraviti nastojanje Ministarstva odbrane BiH da u svom domenu ovaj problem riješi na zakonski i human način.