Korisne prezentacije i lijepo druženju na Danu otvorenih vrata u Dogs Trust Školi za pse

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je u subotu, 22.9. 2018. godine od 12:30 do 19:30 na lokaciji Škola za pse organiziralo Dan otvorenih vrata u Školi za pse.

Vrata Dogs Trust Škole za pse bila su otvorena brojnim zainteresiranim, a posebno vlasnicima pasa koji još nisu bili u Školi koji su imali priliku da pogledaju terene za obuku, porazgovaraju i konsultuju se s instruktorima Škole 1 na 1, te da budu dio radionica i diskusije o konkretnim ponašanjima pasa. Teme radionica su bile: kako funkcioniraju principi pozitivne motivacije u obuci pasa, zašto moj pas previse laje, zašto moj pas grize cipele i namještaj i kako bezbijedno ostaviti ljubimca samog kod kuće.

Pojavili su se i prijatelji pasa koji razmatraju da umjesto kupovine, udome psa, te su ovom prilikom o tome mogli porazgovarati sa koordinatorom Dogs Trust Programa fostering udomljavanja, te upoznati drugog psa u ovom programu, psića od oko 2 mjeseca po imenu Joker!

Podsjetimo se da je nedavno udomljen Teo, prvi pas u ovom pilot programu koji se za sada provodi samo u Kantonu Srarajevo, te da svima koji se odluče na ovaj plemeniti korak mogu pomoći besplatni Dogs Trust programi, uključujući Program besplatne sterilizacije, Školu za pse, a prije svega Program fostering udomljavanja.

Ovo je bila prilika i za potencijalne Fostering volontere bez kojih bi ovaj program teško mogao biti provede, jer Dogs Trust u BiH još nema svoj Centar za udomljavanje, pa psi u programu borave sa privremenim vlasnicima, tj fostering volonterima. Standardi udomljavanja Fondacije Dogs Trust koncipirani su tako da pomognu da se spase životi što većeg broja napuštenih pasa koji se procijene kao visoko prilagodljivi na život u domu.

Najmlađi posjetioci uživali su u edukativno-zabavnim radionicama upriličenim u ograđenom prostoru, uz posebnu zabavu klauna Šašavka!

Tu su bili i prijatelji koji su već završili Školu za pse pa su podijelili svoja iskustva sa gostima.

Svi posjetioci dobili su poklone, kabanice za vlasnike pse, a djeca Ilustrovanu knjigu “Pseći jezik govorim” koja je veoma korisna za razumijevanje govora tijela psa.