Dogs Trust distribuira zdjelice za vodu za napuštene pse

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je u ponedjeljak, 17.7. 2017. godine, na Vilsonovom šetalištu organizovalo akciju podjele zdjelica za vodu kako bi građani napuštenim psima u vrelim ljetnim danima mogli iznijeti frišku vodu.

U toku akcije koja je trajala od 18 do 22 sata, podijeljeno je 500 zdjelica za vodu uz razgovor s građanima i apel na humanost u odnosu prema napuštenim psima, posebno vezano za potrebu za vodom tokom visokih ljetnih temperatura.

Zdjelice će također biti dostupne u svim veterinarskim klinikama koje Predstavništvo podržava u Programu masovne sterilizacije napuštenih pasa i besplatne sterilizacije vlasničkih pasa, sve do kraja ljeta. Građani koji nisu mogli doći na Vilsonovo šetalište u ponedjeljak i preuzeti zdjelice moći će otići u njima najbližu kliniku gdje svi zainteresovani mogu dobiti po dvije zdjelice. Spisak ovih klinika je na našoj web stranici: https://www.dogstrust.ba/lista-klinika/

Paralelno s kontinuiranom podrškom zakonskom, sistemskom rješenju problema napuštenih pasa, kada god je to moguće, Predstavništvo nastoji osigurati podršku i kroz pojedinačne mini projekte kao što ova akcija, te akcija organizovana prethodne zime u vidu distribucije hrane za napuštene pse tokom ekstremno niskih temperatura.
Apelujemo na građane da pokažu suosjećanje i humanost prema psima koji nemaju vlasnike, te da koliko mogu brinu o socijaliziranim i sterilisanim psima koji žive u njihovom susjedstvu. Ovi psi svakako su korisni i za zajednicu jer štite „svoju teritoriju“, od novih pasa koji bi eventualno mogli predstavljati rizik za zajednicu.