Dogs Trust edukatori sudjeluju na 10. regionalnoj konferenciji edukatora „Nastavnici u akciji“

Cilj ovog susreta profesionalaca iz oblasti odgoja i obrazovanja iz cijelog regiona koji se u organizaciji Centra za obrazovne inicijative, Step by Step, održava od 23. do 26.8. 2018. godine u hotelu Holiday u Sarajevu, je razmjena iskustava i ideja, inspiracija i uspostavljanje saradnje u zajedničkom radu ka što boljem kvalitetu obrazovanja i boljoj budućnosti djece i društva.

Dogs Trust radionice provode se diljem Bosne i Hercegovine već šestu godinu i to uz odobrenje lokalnih ministarstava obrazovanja, a zasnovane su na radionicama koje Dogs Trust provodi u Velikoj Britaniji još od 2003. godine.

Naša ciljna skupina su djeca koja se nalaze u kognitivnom razvoju konkretnih operacija (7 -11). Dijete u ovom periodu razmišlja o posljedicama svog ponašanja, voljno je sarađivati, izraziti svoje mišljenje.

Životinje su uvijek zanimljiva tema za učenike, svi mogu učestvovati, jer naše radionice potiču  komunikaciju, saradnju i pomažu u izgradnji samopouzdanja i samopoštovanja, dok istovremeno razvijaju svijest o društvenoj koristi i odgovornosti.

Ključan element je i pojava osjećaja empatije, što ovaj uzrast čini idealnim za usmjeravanje ličnih stavova prema logički pozitivnim situacijama.

Teme koje se obrađuju na radionicama prilagodljive su mnogim nastavnim jedinicama, a istovremeno i odličan način za podizanje svijesti o odgovornom vlasništvu pasa, čime pomažemo stvaranju dugoročno sigurnijeg okruženja za djecu i cijelu zajednicu.

Predmetna područja i teme su: Engleski jezik, Matematika, Tjelesni i zdravstveni odgoj, Historija, Moja okolina, te sekcije poput dramske, ekološke, i slično.

Na našim prezentacijama i radionicama možete otkriti kako na nesvakidašnji način obraditi teme iz navedenih nastavnih predmeta.

Razvoj pravih vrijednosti, morala i empatije kod učenika su ključne vještine koje treba njegovati, a naše radionice potiču djecu da razviju ove vještine prema životinjama.

Dogs Trust učesnici koji će na konferenciji izlagati o svojim iskustvima su stručni edukatori, Emily Brown i Emma-Jo Hill iz Velike Britanije, te Aida Hulusić i Elma Šabanović  iz Bosne i Hercegovine.