Dogs Trust i Ministarstvo privrede KS organizuju zajedničku kampanju sterilizacije uličnih pasa

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo i Dogs Trust u BiH su u ponedjeljak 29.11.2021. godine potpisali sporazum o saradnji i sufinansiranju kratkoročnog projekta masovne sterilizacije/kastracije do 500 uličnih pasa. Kampanja masovne sterilizacije će se provoditi u toku mjeseca decembra, i to po standardnim procedurama Fondacije Dogs  Trust uz korištenje novog Dogs Trust pristupa koji uključuje snimanje svih hirurških procedura u ovoj kampanji, kao i druge mjere koje će osigurati transparentnost i poštivanje zakonskih procedura i Dogs Trust standarda

Kampanjom će biti obuhvaćena sterilizacija/kastracija, vakcinacija protiv bjesnila, tretman protiv crijevnih parazita, čipovanje i označavanje pasa ušnom markicom i tetovažom uličnih pasa iz ovog Kantona, pri čemu će prednost imati tzv. kritične ženke, tj, ženke sa aktivnom reprodukcijom.

Dogs Trust je tokom dugogodišnje podrške ovom kantonu, od 2012. do 2019. godine, finansirao sterilizaciju i dodatnu obradu za oko 80% populacije pasa lutalica, te tako spriječio da na desetine hiljada novih legala završi na ulici i pomogao da se broj uličnih pasa smanji za četiri puta u odnosu na broj pasa koji smo zatekli 2012. godine. Finansirana je i obrada vlasničkih pasa koji također mogu biti izvor novih neželjenih legala koji obično završavaju na ulici.

Drago nam je da lokalne vlasti u KS preuzimaju inicijativu te da i na ovaj način rade na tome da trajno riješe problem napuštenih pasa i uspostave sistem za upravljanje njihovom populacijom. Dogs Trust je u KS inače nastavio provoditi druge programe, kao što su edukacija vlasnika i obuka pasa u Školi za pse, edukacija djece o principima sigurnosti s psima i odgovornog držanja pasa, fostering udomljavanje, te edukacija šire javnosti.

Partnerstvom s Ministarstvom u ovom projektu Dogs Trust želi poktaknuti Kanton Sarajevo da nastavi ažurno raditi na zakonskom i humanom Sistemu, te da kao kanton s najvećim i glavnim gradom BiH postane uzor drugim dijelovima zemlje.

Od 2022. godine, Dogs Trust u BiH će, radi efektnijeg korištenja svojih resursa i održive pomoći lokalnim zajednicama, svoje programe provoditi isključivo u regijama čije su lokalne vlasti demonstrirale odlučnost da Zakon dosljedno i sistemski provedu.

Više o ovom pristupu i uvjetima za Dogs Trust podršku možete pogledati na našoj web stranici:

https://www.dogstrust.ba/aktivnosti/kriterijizalokalnezajednice/

Kontakt veterinarskih stanica koje provode ovaj projekat možete pronaći na: https://www.dogstrust.ba/aktivnosti/besplatne-sterilizacije/