Dogs Trust kvalitetno udomljavanje: Intervju s Amerom Talićem, fostering koordinatorom

Šta je to Fostering udomljavanje?

Fostering udomljavanje je udomljavanje pasa uz pomoć fostering volontera/fostera koji bi zapravo bili privremeni vlasnici psa dok mu naš tim traži trajni dom. U nedostatku Centra za udomljavanje gdje bi psi bili smješteni, fosteri igraju jako važnu ulogu. Oni su prvi susret psa sa vlasnikom koji će pomoći u pripremi psa koji uđe u Program za trajno udomljavanje za njegov trajni dom. Tako će ne samo spasiti život jednom psu i omogućiti budućem vlasniku da ima sjajnog ljubimca već će pomoći zajednici u rješavanju problema napuštenih pasa.

Koji psi ulaze u ovaj Program?

Program fostering udomljavanja uključuje napuštene pse sa ulice koji su procijenjeni kao visoko prilagodljivi za život sa vlasnikom. Psi su identificirani uglavnom kroz kampanje masovne sterilizacije koje finansira Dogs Trust, a procjenu vrši stručni tim Dogs Trust Škole za pse. U Program mogu biti uključeni i psi o kojima vlasnik više ne može brinuti, ako stručnjaci procijene da će se lako moći prilagoditi na novi dom. Ovakva metoda omogućava da što veći broj socijaliziranih i zdravih pasa sa ulice pronađe sretni i trajni dom.

Kako izgleda put od uličnog psa do psa sa trajnim domom u ovom Programu?

Nakon procjene, pas je veterinarski obrađen (sterilizacija, vakcinacija, ostali neophodni tretmani i liječenje), okupan i ošišan, tako da u svoj privremeni dom – kod fostera ide potpuno zdrav, čist i zaštićen. Foster je identificiran tako da su njegove/njene mogućnosti usklađene s potrebama foster psa. Dogs Trust za boravak psa u privremenom domu dobija sve što mu je potrebno (hrana, ogrlica, povodac, zdjelice, vrećice za pseći otpad, podloga/krevet i ostalo što je dostupno), osim brige, pažnje i ljubavi, što je i uloga fostera koji za ovog psa nema nikakav finansijski trošak. Obaveza fostera je da se brine o psu kao da je njegov, izvodeći ga u šetnju, čisteći iza njega, odvodeći ga veterinaru kada/ako je to potrebno, te obavezno posjećivanjem Škole za pse jednom sedmično radi obuke. Fosteri dobijaju posebnu obuku kako bi postali što sposobniji u obuci osnovnih komandi po principu pozitivne motivacije, pa će rad na obuci i kod kuće biti također uspješan. Dok pas boravi kod fostera, Predstavništvo kroz svoje kanale, a na osnovu procijenjenih potreba i karaktera psa, traži odgovarajućeg trajnog vlasnika. Kada je pronađen i utvrđen pravi spoj, pas iz privremenog doma ide u trajni! Novi vlasnik dobija starter poklon paket sa potrepštinama za psa, a u prvo vrijeme, dok se pas ne adaptira, dostupna je i savjetodavna podrška fostering koordinatora i Škole za pse.

Šta je suština Dogs Trust standarda za udomljavanje pasa

Suština Dogs Trust standarda udomljavanja pasa zasniva se na cilju da se psu osigura sretan i trajan dom. To znači pronaći idealan spoj između potreba i karaktera psa i mogućnosti i karaktera vlasnika i njegove porodice. To znači da ako ste neko ko ima aktivan život i često ste u prirodi gdje možete povesti psa, onda vaš pas treba da voli mnogo kretanja. Ako volite umjerenu fizičku aktivnost, onda će vašem psu trebati manje kretanja od ovog prvog. Ako niste preaktivni i više volite laganu šetnju, onda potrebe vašeg psa za kretanjem ne smiju biti prevelike. Također, ako imate djecu, onda želite psa koji ih voli, koji je tolerantan i koji uživa u igri. Ako je pas društvo za stariju osobu, taj pas ima potrebe i karakteristike koje odgovaraju životnom stilu te osobe… Ovakav način udomljavanja je kvalitetno udomljavanje jer osigurava da su svi zadovoljni i da neće biti novog napuštanja. Ako se vlasnik i pas slažu, onda su sretni i oni i njihova okolina, ali i cijela zajednica!

U kojoj regiji se provodi ovaj Program?

Program fostering udomljavanja se za početak provodi samo na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, jer su trenutno dostupni resursi dovoljni za samo jednog fostering koordinatora i jednu lokaciju Škole za pse, a oboje su neophodni za ovaj način udomljavanja.

Šta savjetujete budućim vlasnicima pasa koji razmatraju udomljavanje?

Kada nabavljate psa, potrebno je samom sebi odgovoriti na mnogo pitanja, a prije svega zašto želim psa, šta od njega očekujem? Neki od dobrih razloga su: da imam prijatelja koji me voli bezuvjetno, da imam nekoga da me motivira da se krećem, da bude dio odrastanja moje djece, da bude društvo starijoj osobi, da spasim jedan život, da imam nekoga o kome ću se brinuti…

Ključno i eliminirajuće pitanje je: jesam li spreman/spremna da se o tom biću brinem do kraja njegovog života? Nastavite sa procesom samo ako je vaš odgovor vrlo čvrsto DA! Nakon ova dva osnovna pitanja, sljedeće je – kakvog psa želim? Mnogi će reći – želim određenu rasu, ili boju, ili veličinu, ili karakternu osobinu. Karakter svakako igra ulogu, jer prema njemu biramo i ljudske prijatelje, pa je od svega navedenog ovo važno.

Ali da biste i vi kao vlasnik i vaš pas bili zadovoljni i da biste uživali u ovom iskustvu, najvažnije pitanje je: kakve su potrebe psa koji će biti moj ljubimac, i da li im ja mogu udovoljiti?

Upravo u tome vam mi možemo pomoći! Ako želite udomiti pravog psa za vas, popunite Prijavu za udomitelje.