Dogs Trust na terenu

Svi znamo koliko je masovna sterilizacija koju na oko 68% teritorije BiH finansira Fondacija Dogs Trust pomogla u stabilizaciji broja napuštenih pasa prevenirajući na stotine hiljada novih pasa da ne završe na ulici. Kampanje masovne sterilizacije napuštenih te besplatne sterilizacije vlasničkih pasa provode partnerske veterinarske stanice po standardnim operativnim procedurama Fondacije.

Da bi veterinarska stanica postala partner Fondacije u Programu sterilizacije, potrebno je da ispuni određene uvjete.

O ovom vrijednom programu, kao i o drugim programima koji značajno doprinose važnoj podršci koju Dogs Trust pruža u BiH, razgovaramo sa našim kolegom Dinom Kurbegovićem koji vodi ove aktivnosti.

Koji su to uvjeti koje veterinarske stanice trebaju ispuniti da bi bile uključene u Dogs Trust kampanje sterilizacije?

Detaljne informacije o uvjetima koje veterinarske organizacije trebaju ispuniti da bi učestvovale u našim programima nalaze se na našoj web stranici. Ključni uvjeti svakako uključuju obuku njihovih stručnjaka u okviru Programa usavršavanja koji finansira i koordinira Dogs Trust, a koji se provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu (VFUNSA). Pored toga, važnu ulogu igraju i ljudski i prostorni kapaciteti, kao i spremnost stanice da radi u skladu sa našim Standardnim operativnim procedurama. Prioritet imaju organizacije koje se bave praksom za male životinje, a koje su spremne na novitete i unapređenje svojih poslovnih aktivnosti.

Šta trening koji se provodi u saradnji sa VFUNSA predstavlja u kontekstu rješavanja problema napuštenih pasa?

Dolaskom Predstavništva u BiH 2012. godine uvidjelo se da ne postoji adekvatan program obuke veterinara u polju male prakse, tj. da nedostaje praktični vid obuke. Tu na scenu stupa upravo ovaj program koji se provodi još od od 2012. godine a koji osposobljava veterinarske stručnjake u polju humane sterilizacije i kastracije pasa na ekonomičan način koji ujedno obuhvata sve aspekte dobrobiti životinja. Ova obuka podiže svijest kod veterinarskih stručnjaka o dobrobiti pasa te osposobljava buduće generacije ove struke da se hvataju u koštac s problemom napuštenih pasa kroz proces sterilizacije/kastracije kao najefikasnije humane metode suzbijanja broja napuštenih pasa.

Pored obuke, u okviru ovog treninga, za jednu godinu se sterilizira 480 napuštenih pasa. Ovi psi uz sterilizaciju bivaju također očišćeni od crijevnih parazita, vakcinisani protiv bjesnila, te čipovani i obilježeni. Sterilizirani psi nisu više uzrok neželjenih legala koji bi završili nezbrinuti na ulicama, a pri tome su zdraviji i predstavljaju mnogo manji rizik za zajednicu.

Šta jedan vlasnik psa koji želi da sterilizira psa u našem programu treba da zna?

Prije svega, vlasnici ne zakazuju sterilizaciju/kastraciju svog psa preko nas već direktno sa partnerskim veterinarskim stanicama.

S humane strane, važno je da znaju da su njihovi ljubimci u dobrim rukama, da korištenjem ovih usluga mogu pomoći svojim psima da iskorijene određena ponašanja i spriječe oboljenja koja nesterilizirani psi mogu razviti. Jako je važno da vlasnici pasa koji dovedu svog ljubimca na besplatnu sterilizaciju striktno prate upute koje dobiju od veterinara prije i poslije operativnog zahvata. S organizacione strane, napomenuo bih da usluge koje finansiramo u projektu sterilizacija/kastracija pasa dolaze isključivo kao paket. To znači da se dodatni tretmani (tretman protiv crijevnih parazita, vakcina protiv bjesnila i mikročip) koje finansiramo mogu dobiti samo uz sterilizaciju psa, nikako kao pojedinačne usluge.

Kakvi su rezultati programa za 2019. godinu?

U 2019. godini uspješno smo sterilizirali 13.800 pasa na oko 68% teritorija u kojima se program provodi. Pored toga, samo u ovoj godini u okviru Programa usavršavanja na VFS obučili smo 54 veterinara i veterinarska tehničara, a besplatnu Školu za pse uspješno je završilo preko 130 vlasnika pasa. U okviru pilot-programa Fostering udomljavanja do kraja ove godine trebalo bi uspješno i trajno biti udomljeno oko 12 pasa!

Svi već znaju za Školu za pse i njene instruktore koji plijene simpatije svih koji ih upoznaju. Šta je to najvažnije što je potrebno raditi da bi se osigurao efikasan i kvalitetan rad Škole?

Prije svega – imati ljude koji istinski vole svoj posao i uživaju u svakom njegovom trenutku, kao i vlasnike pasa koji prepoznaju korist ovog programa koji im pomaže da sa svojim ljubimcem uspostave jaku vezu i da ih ljubimac sluša sa zadovoljstvom! Bez ova dva aspekta, ne bi bilo ni Škole za pse. Važno je napomenuti da Dogs Trust još uvijek u potpunosti finansira rad Škole za pse, te da je jedina obaveza vlasnika da redovno dolaze na časove i da prate upute instruktora za vježbanje kod kuće!

Fostering udomljavanje je pilot-program koji se od 2019. godine provodi u Kantonu Sarajevo. Kakva su dosadašnja iskustva i rezultati?

Fostering program nam je donio dosta pozitivnih iskustava pokazujući da na ulici zaista živi veliki broj zdravih, socijaliziranih pasa koji jedva čekaju da nađu svoj zauvijek dom. S druge strane, zbog ograničenih kapaciteta, kroz ovaj program nije moguće spasiti iIi udomiti sve pse koji su kao stvoreni za to, što je zaista teško za nas koji volimo pse. Zato apelujem na sve koji smatraju da mogu pomoći, i naravno koji to žele, da se prijave za fostering volontera, a sve detalje mogu saznati na našoj web stranici.

S obzirom da se radi o pilot-programu, odlučili smo da budemo oprezni kako bismo pažljivo pratili procedure neophodne da se osigura trajna dobrobit psa.

Veoma smo zadovoljni kako program napreduje i sretni što možemo pomoći da svaki spašeni pas u ovom programu pronađe svog idealnog vlasnika, a da vlasnici kroz naše aktivnosti pronađu najboljeg prijatelja koji je kao stvoren za njih, i o kojem će se brinuti do kraja njegovog života.

Dogs Trust je nedavno razvio još jedan program namijenjen lokalnim vlastima. Koji je bio povod i o čemu se radi?

Radi se o Programu tehničke pomoći lokalnim vlastima. Povod je bio niz upita koji su nam poslale lokalne vlasti diljem BiH tražeći kako tehničku, tako i finansijsku pomoć u rješavanju problema napuštenih pasa na njihovim teritorijama.

Nadamo se da će ovaj Program lokalnim vlastima omogućiti jasne i pristupačne smjernice kako da u svojoj regiji problem počnu rješavati sistemski, humano i tako da se više ne ponovi.

Šta tebe lično motivira i kako je raditi u timu Dogs Trust BiH?

Možda zvuči kao kliše, ali rad u Predstavništvu je definitivno ostvarenje sna za svakoga ko želi svoje znanje i sposobnosti iskoristiti za cilj u koji vjeruje. Dogs Trust je renomirana dobrotvorna organizacija sa jako dugim iskustvom potkrijepljenim naučnim istraživanjima u ovoj oblasti i sa veoma naprednim sistemom podrške za uposlenike, kako od međunarodnih, tako i od lokalnih eksperata iz svih polja koja se tiču našeg rada u BiH. Satisfakcija našem timu je u tome što je naš rad izuzetno društveno koristan jer kroz naše zalaganje ne pomažemo samo dugoročnom sistemskom unapređenju dobrobiti pasa nego i unapređenju kvaliteta života naših sugrađana. Moja lična motivacija je i u tome što radim s timom visoko motiviranih profesionalaca. Raduje me svaki uspjeh pojedinca unutar tima kojeg vodim, ali i drugih kolega, jer je uspjeh svakog od nas ujedno i uspjeh cijelog tima i Dogs Trust projekta u Bosni i Hercegovini.