Dogs Trust obilježava četvrtu godišnjicu u BiH – radno: U Sarajevu počela revakcinacija pasa lutalica protiv bjesnila; nastavlja se širenje podrške na druge krajeve BiH

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je 13.9.2016. godine počelo sa finansiranjem i koordiniranjem revakcinacije pasa lutalica koji su u prethodne četiri godine u okviru programa besplatne sterilizacije u Kantonu Sarajevo već cijepljeni protiv bjesnila. Ovom prilikom će im se ujedno administrirati i vakcine protiv tri zarazne bolesti, i to protiv štenećaka, hepatitisa i parvoviroze.

Cilj akcije je da se dugoročno produži zaštita pasa lutalica od bjesnila – bolesti koja je jako opasna i za ljude, i da se ovi psi također zaštite od spomenute tri zarazne bolesti.

Zarazne bolesti se ubrajaju u oboljenja pasa sa vrlo visokim stepenom mortaliteta (uginuća). Ove se bolesti najčešće prenose sa jedne životinje na drugu direktnim kontaktom, tjelesnim sekretima, ali i posredstvom čovjeka (preko odjeće, obuće i sl.).

Vakcinacija pasa lutalica znatno će smanjiti rizik od ovih oboljenja za sve pse, ali se vlasnicima ipak preporučuje da uz konsultacije s veterinarom, za svoje ljubimce osiguraju ranu vakcinaciju protiv zaraznih bolesti.

Istovremeno, Predstavništvo u skladu sa svim lokalnim zakonima, te svojom misijom i resursima, nastavlja sa svim svojim programima u Kantonu Sarajevo, a neke od njih širi na druge dijelove zemlje:

  • U Kantonu 10 se nastavlja podrška za besplatnu sterilizaciju pasa lutalica koja je počela početkom ove godine
  • U gradu Zenica Predstavništvo podržava kampanju masovne sterilizacije pasa lutalica od septembra ove godine
  • U Tuzli i regiji Zvornik planirano je da podrška kampanjama besplatne sterilizacije također počne uskoro
  • U Tuzli je od septembra 2016. godine počela podrška Programu edukacije u školama, dok se a ovaj program nastavlja u Kantonu 10 već treću školsku godinu, te u gradu Banja Luka i regiji Zvornika – već drugu školsku godinu.
  • Predstavništvo je spremno proširiti podršku kroz finansiranje besplatne sterilizacije pasa lutalica i u okolnim dijelovima Kantona Sarajevo ako lokalne vlasti tih regija budu saglasne.
  • Škola za pse koja je otvorena u maju ove godine, a koja za sada potpuno besplatno, vrlo uspješno provodi obuku na principu pozitivne motivacije za vlasničke pse u Kantonu Sarajevo, sada je otvorena i za one kandidate izvan Kantona Sarajevo koji mogu svoje pse redovno dovoditi na časove na lokaciju u Kantonu Sarajevo. Inače, ovaj program za cilj ima smanjiti sigurnosni rizik eventualnog neželjenog ponašanja vlasničkih pasa, kao i napuštanje pasa koje takvo ponašanje može prouzročiti.
  • Nastavlja se finansiranje Programa usavršavanja veterinarskih stručnjaka iz cijele BiH koji se provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu već četiri godine. Ovaj program za cilj ima da se u cijeloj zemlji uspostave stručni veterinarski timovi koji bi onda u saradnji sa svojim lokalnim vlastima provodili kampanje masovne sterilizacije pasa lutalica, te tako doprinijeli smanjenju broja napuštenih pasa u cijeloj zemlji.

Svi programi koje Fondacija Dogs Trust finansira i podržava savjetodavno, tehnički i finansijski, namijenjeni su podupiranju uspostave zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa koji bi zasigurno problem pasa lutalica riješio efikasno, trajno, humano, i što je jako važno – održivo.

Podsjećamo da sve programe podržavamo dobrovoljno, te da Predstavništvo u BiH ne koristi sredstva iz budžeta. Svi programi i sredstva koja se ulažu u BiH predmet su odobrenja Glavnog ureda Fondacije Dogs Trust u Londonu. Fondacija se finansira isključivo od donacija koje se ne sakupljaju u BiH.