Dogs Trust – podrška samo regijama s proaktivnim lokalnim vlastima

Fotografija: Richard Murgatroy

Fondacija Dogs Trust u BiH će, u cilju efektivnijeg korištenja svojih resursa i održivosti postignutih rezultata u podržavanju održivog, humanog, zakonskog rješavanja problema pasa lutalica, od sada svoje programe provoditi samo u lokalnim zajednicama s lokalnim vlastima koje proaktivno rade na provedbi relevantnih zakona i uspostavi Sistema za upravljanje populacijom pasa

Pozivamo sve lokalne zajednice u BiH koje su već aktivne u dosljednom provođenju da odgovore na naš email upućen svim lokalnim vlastima u BiH i da se prijave za našu podršku.

Uvjete i način prijave možete pronaći i na linku:

Novi pristup i kriteriji za učešće u Dogs Trust programima – Dogs Trust BiH.

Ovo je dio novog pristupa u pružanju Dogs Trust podrške a zbog čijeg uspostavljanja je rad Programa sterilizacije pasa privremeno pauziran do kraja 2021. godine, osim u testnoj regiji, gdje se provodi u znatno manjem obimu.

Lokalne vlasti su jedine obavezne, ali i jedine koje imaju sve potrebne mehanizme i resurse da provode ove, ali i sve druge zakone. Samo uz njihov puni angažman, što i duguju građanima koji su ih birali i koji ih finansiraju, problem može biti stavljen pod kontrolu efikasno i humano, te postepeno riješen tako da se više ne ponavlja. Ad hoc i nesistemske, pa i nezakonske aktivnosti, problem samo prolongiraju i doprinose da se rizik nastavi kako za zajednicu tako i za pse.

Želimo da naša pomoć i značajni rezultati koje smo postigli ne budu poništeni kao što je to prečesto bio slučaj do sada jer lokalne vlasti nisu nastavile provoditi potrebne zakonske
mjere niti su uspostavile Sistem. Dogs Trust dobrovoljna pomoć omogućit će im da problem riješe efikasnije, brže i uz manje izdatke iz svojih budžeta, te da tako ostvarene uštede ulože u druge potrebne društvene programe, čime Dogs Trust zapravo pomaže zajednici na više načina.

Dogs Trust je u toku proteklih skoro 10 godina, potpuno dobrovoljno, kroz programe kreirane da podupru zakonski Sistem za upravljanje populacijom pasa i trajno i humano rješenje problema pasa lutalica, mnogim zajednicama već pomogla da populaciju pasa na ulicama stave pod kontrolu, da spriječe dotok novih pasa kroz neodgovorno napuštanje pasa i neželjenih legala, i podigne svijest o važnosti odgovornog i zakonskog držanja pasa. Značajno je podignut i kapacitet veterinarske struke, ključne za provođenje važnih zakonskih mjera.

 

Međutim, još jednom napominjemo da je uloga lokalnih vlasti nezamjenjiva, jer samo oni moraju i mogu osigurati nadzor nad držanjem pasa – uključujući vlasnike, uzgajivače, lovce, pansione i skloništa, sankcionisanje svakog vida neodgovornog vlasništva i kršenje zakona, uvezivanje zakonskih mjera u sistem i trajno i dosljedno provođenje Sistema.

Naši dosadašnji rezultati su evidentni; oko 100.000 sterilisanih pasa, uključujući oko 70.000 pasa na ulici; blizu 500 obučenih veterinarskih stručnjaka; oko 1.500 educiranih vlasnika i obučenih pasa; više od 18.000 djece koja su sudjelovala u našim radionicama, 50 kvalitetno udomljenih mješanaca spašenih sa ulice; više od 80 većih, i skoro 1.000 manjih medijskih kampanja za podizanje svijesti i edukaciju šire javnosti!

Uz aktivne i odgovorne lokalne vlasti, i našu podršku, sigurno ćemo doći do zajedničkog cilja – da psi više ne žive napušteni na ulici, već samo odgovorno zbrinuti, a što će doprinijeti većem dobrostanju zajednice, smanjenju rizika i sprečavanju nepotrebnog uništavanja nedužnih životinja!