Dogs Trust poziva odgovorne da provedu punu istragu i sankcioniraju počinioce trovanja pasa u Zenici

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH snažno osuđuje brutalan čin trovanja pasa u Zenici i poziva odgovorne institucije da počinitelje identificiraju i sankcioniraju u skladu sa zakonom. Osim što je necivilizacijski i nehumano, ubijanje i zlostavljanje životinja je i krivično djelo u Bosni i Hercegovini.

Ovaj neljudski čin predstavlja i direktno ugrožavanje cijele zajednice jer upotreba otrova na javnim površinama ugrožava i građane, posebno djecu.
Ovakva nedjela, i posebno njihovo eventualno nesankcioniranje, ohrabruju praksu kršenja zakona ove zemlje, kao i moralnih normi, što može voditi „preuzimanju stvari u svoje ruke“ i kad su svi drugi problemi društva u pitanju.

Saznajemo smo da su predstavnici nadležnog MUP-a već izašli na teren, te da je već obavješteno i nadležno Tužilaštvo, što je ohrabrujuće.

Predstavništvo Fondacije u BiH već petu godinu poziva odgovorne vlasti širom zemlje da dosljedno implementiraju državni zakon, pružajući im pri tom značajnu savjetodavnu, tehničku ali i finansijsku podršku. Uprkos postignutim rezultatima u okviru ove podrške, bez jake i odlučne inicijative lokalnih vlasti, ova pomoć ne može biti potpuno iskorištena, niti problem može biti riješen.

Predstavništvo apeluje na sve odgovorne institucije da istragu o ovom zločinu provedu do kraja i da javnost obavijeste o rezultatima, kao i da se maksimalno angažuju na provedbi Zakona i uspostavi sistema za upravljanje populacijom pasa kako psi ne bi ni živjeli na ulicama već jedino sa svojim odgovornim vlasnicima.