Dogs Trust prvu godišnju nagradu i medalju za humanost u odnosu prema životinjama uručio Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Vratnik”

Nagrada i medalja za humanost u odnosu prema životinjama koje Predstavništvo Fondacije Dogs Trust dodjeljuje po prvi put ove godine, pripala je Dobrovoljnom vatrogasnom društvu “Vratnik” čiji entuzijastični tim je uvijek spreman pomoći zajednici i životinjama u njoj.

Zvanično uručenje nagrade u vrijednosti od 6.250,00 konvertibilnih maraka, kojom je ovaj tim dobio dvije VHS analogne Motorola radio stanice, dva seta opreme za humano hvatanje pasa, tri kaveza za transport pasa, te obuku za humano hvatanje pasa, upriličeno je u dvorištu Društva u utorak 20.12.2016. godine uz prisustvo članova Društva, Predstavništva Fondacije Dogs Trust, kao i brojnih predstavnika lokalne zajednice i prijatelja.

Nagradu, medalju i plaketu u znak priznanja za unapređenje dobrobiti i spašavanja životinja Predsjedniku DVD Vratnik, g. Murisu Domiću, je uručio Šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust, g. Anel Bećirović.

„Pokretanje ove tradicije inspirisano je sve češćim pozitivnim primjerima humanog ophođenja prema životinjama u zajednici, a podvizi DVD Vratnik u spašavanju pasa koji su se našli u opasnosti su nas ponukali da počnemo sa tim odmah“, rekao je Bećirović i dodao da su ovogodišnja nagrada i medalja  „znak priznanja Predstavništva agilnom timu ovog Društva koji svojom predanošću nastoji uvijek biti na raspolaganju zajednici i koji shvata važnost humanog odnosa prema životinjama“.

„Ovo je početak jedne saradnje koju namjeravamo nastaviti, a po želji ovog tima, već naredne godine nam je u planu osigurati im obučenog psa koji će kao član ovog vatrogasnog društva doprinositi njihovim budućim intervencijama u zajednici. Diljem svijeta psi su članovi vatrogasnih jedinica, timova za spašavanje, pomagači su policiji, deminerima, i brojnim drugim važnim službama “, zaključio je Bećirović.

Predsjednik DVD Vratnik, g. Domić je u ime svog tima Predstavništvu uručio zahvalnicu za priznanje i vrijednu nagradu.

“Dirnuti smo ovim priznanjem za naš rad, i obradovani podrškom Fondacije Dogs Trust. Kao dobrovoljno vatrogasno društvo čiji cilj je biti od koristi zajednici u kritičnim trenucima, humanost je naš osnovni princip, a humanost prema životinjama smatramo posebno važnim za zdravo društvo. Zahvaljujemo Predstavništvu Fondacije Dogs Trust čija vrijedna nagrada će nam omogućiti još bolji odaziv za pomoć cijeloj zajednici i čast nam je što smo upravo mi prvi dobitnici ove nagrade i medalje”, rekao je Domić.

Za godišnju nagradu i medalju za humanost prema životinjama mogu biti nominirane organizacije, institucije, udruženja, ali i pojedinci koji se uz poštovanje zakona istaknu u svom doprinosu unapređenju dobrobiti životinja, te tako i dobrobiti cijele zajednice. Više o kriterijima i nominaciji možete pronaći na našoj web stranici, www.dogstrust.ba.

Fondacija Dogs Trust već četiri godine daje značajnu, dobrovoljnu podršku lokalnim vlastima i cijeloj zajednici u uspostavi zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa kao jedinog načina da se efikasno, trajno i humano postigne cilj koji je u interesu svih, a to je da psi više ne žive nezbrinuti na ulicama, već u sretnim domovima sa odgovornim vlasnicima.