Dogs Trust Škola za pse: Odgovori na pitanja koja nam najčešće postavljate

Jeste li znali da psi najbolje uče povezivanjem lijepog ponašanja uz nešto što vole, kao npr. nagrade, pohvale i igračke?

Mi u Dogs Trustu vjerujemo da je to jedini način da sa svojim ljubimcem izgradimo trajno jaku vezu i da ga naučimo lijepom ponašanju i na naše i na njegovo zadovoljstvo!

Pravilna obuka psa i adekvatna briga o njemu je  i preduslov za trajno rješavanje problema napuštenih pasa; obučen pas neće predstavljati rizik za druge pse ili ljude, neće pobjeći niti će ga vlasnik ostaviti, pa će tako vremenom jedan od glavnih izvora pasa na ulici nestati.

Radi li Škola za pse ponovo na terenu ili samo online?

Nakon kratke pauze, Škola za pse nastavlja s radom na svojoj lokaciji u Semizovcu, naravno poštujući sve mjere koje sprečavaju širenje virusa COVID-19 kao i svih mjera propisanih Zakonom o veterinarstvu koje sprečavaju širenje bolesti među psima. Škola za pse za sada više nije aktivna online.

Kako se prijaviti i koliko ću čekati?

Škola za pse ima tri stručna instruktora za obuku pasa, a obuka se provodi u pet redovnih sesija, uz obaveznu vježbu kod kuće prema detaljnim uputama instruktora. U toku pet sedmica, Škola za pse u prosjeku ima kapacitet da primi oko 70 kandidata.

Prijavite se za besplatnu obuku, popunite prijavni obrazac za Školu za pse, a s obzirom na dostupne kapacitete, polaznike molimo za malo strpljenja s obzirom na veliki broj prijava koje se obrađuju isključivo hronološkim redom.

Može li Škola za pse raditi na korigovanju agresivnog ponašanja pasa?

Iako naši stručnjaci dobro poznaju prirodu pasa i mogu prepoznati uzroke promjena u ponašanju, Škola za pse je namijenjena primarno za prevenciju, a ne korekciju neželjenog ponašanja kod pasa.

Kada treba početi sa obukom mog novog ljubmca?

Vaš pas spreman je za obuku odmah po dolasku u svoj novi dom, bez obzira na njegovu dob. Savjetujemo da se za obuku u Školi za pse po mogućnosti prijavite čim se odlučite da nabavite psa. Mladi psi sa obukom u Školi za pse mogu početi već od tri mjeseca, a jedini uslov je da su primili vakcine protiv zaraznih bolesti.

Moj pas je stariji, vrijedi li ga sada uključivati u ovu obuku?

Dogs Trust ima program obuke za svakog psa, a edukacija vlasnika je u svemu ovome zapravo ključna, tako da je naš odgovor – apsolutno da – vrijedi!

Mogu li samo dovesti svog psa da ga instruktori obuče i da ga vrate sa lijepim ponašanjem?

Poenta ovakve obuke jeste da upravo vlasnik koji će i provoditi život sa svojim ljubimcom sam nauči više o tome kako njegov pas misli i da to uz naše vodstvo, iskoristi da ga nauči lijepom svakodnevnom ponašanju. Pored toga, obuka uz nagrađivanje koja je za psa zapravo igra je pravi način da ojačate povjerenje i uspostavite sjajnu vezu sa svojim psom.

Da li Dogs Trust Škola za pse koristi električne ogrlice i slične sprave u obuci pasa?

Ne! Dogs Trust zasniva obuku pasa isključivo na pozitivnoj motivaciji i nikada, baš nikada na kažnjavanju. Korištenje bilo koje sprave ili metode koja psu uzrokuje nelagodu i bol je kontraproduktivno, posebno na duge staze. U Školi za pse se uči kako da vas pas sluša jer smatra da je to što od njega tražite zapravo njegova ideja jer za to biva nagrađen.

Šta mogu očekivati kao rezultat obuke?

Škola za pse je mjesto gdje ćete kroz učenje o svom psu sa njim savladati osnovne komande koje su jako važne za svakodnevni život i otvoriti vrata da ga, ako to oboje želite, po istom principu kasnije naučite bezbroj trikova!  Gledajte na ovu obuku kao na temelje kuće. Samo ako imate dobre  temelje, na njima možete izgraditi čvrstu kuću.

Koliko košta ova obuka?

A kao vodeća organizacija za dobrobit pasa, udomljavanje i upravljanje populacijom pasa, i zato što vjeruje da pravilno upravljanje populacijom pasa koje sigurno jedino rješava i problem napuštenih pasa još prisutan u BiH, polazi od vas – vlasnika, Dogs Trust vam ovu obuku omogućava bez troškova iz vašeg džepa!

Šta je najvažniji savjet za pohađanje Škole za pse?

Ipak, i od vas se nešto očekuje a prije svega da redovno dolazite na zakazane časove, da pažljivo pratite upute instruktora i – da radite domaću zadaću. Naši instruktori naporno rade i stalno se usavršavaju kako bi vama pružili najviše što možete dobiti od iskustva sa svojim najboljim prijateljem.