Dogs Trust uspješno pokrenuo prvu fazu svoje podrške u okviru novog pristupa

Dogs Trust je u protekla dva mjeseca od kada je počela prva faza podrške regijama čije su lokalne vlasti opredijeljene humanom, zakonskom i sistemskom rješavanju problema pasa lutalica, finansirao sterilizaciju i dodatnu veterinarsku obradu za blizu 300 pasa, i to u Mostaru, Loparama,Bosanskoj Krupi, Bihaću i Ključu. Kampanje će se nakon ljetne pauze koja počinje 27.7. nastaviti u septembru u ovim i dodatnim regijama koje su zadovoljile uslove, u skladu sa dostupnim resursima Fondacije.

U ovom periodu, veterinarski kapaciteti su podignuti kroz usavršavanje 34 veterinarska stručnjaka u okviru Programa koji Dogs Trust provodi u saradnji sa Veterinarskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu, dok je obuku za humano hvatanje pasa u Dogs Trust organizaciji završilo 15 osoba, a sve veterinarske stanice koje provode kampanje dobile su opremu za humano hvatanje pasa.

Dodatna obrada pasa u okviru Dogs Trust Programa sterilizacije pasa podrazumijeva vakcinaciju protiv bjesnila, čišćenje od crijevnih parazita i čipovanje, a za pse na ulici i označavanje ušnom markicom.

Sterilisani psi koji su vakcinisani protiv bjesnila i očišćeni od crijevnih parazita su zdraviji, posebno ženke koje se bez ove mjere iscrpljuju nekontroliranim okotima, te predstavljaju manji rizik zajednici jer nisu pod utjecajem reproduktivnih hormona, i jer očišćeni od crijevnih parazita koji inače mogu uzrokovati zoonoze, neće ljudima prenijeti bolest.

Dogs Trust ovu mjeru provodi kroz metodu Uhvati-Steriliši-Vakciniši-Pusti, a u cilju osiguranja maksimalne dobrobiti pasa, od ove godine, sve procedure se provode uz video nadzor naših veterinarskih koordinatora, te uz poštovanje zakonskih propisa i Dogs Trust standardnih operativnih procedura.

Dogs Trust će u regijama koje podržava početi sa Programom besplatne sterilizacije i dodatne veterinarske obrade vlasničkih pasa tek nakon što masovnom sterilizacijom dosegne oko 80% populacije pasa na ulicama, kao preduslova za efikasno, humano i trajno, zakonsko rješavanje problema na sistemski način, za šta su isključivo odgovorne lokalne vlasti.

Više o novom pristupu pružanja svoje dobrovoljne podrške, te radu Fondacije Dogs Trust BiH, pogledajte na: https://www.dogstrust.ba/aktivnosti/kriterijizalokalnezajednice/

Za sve obavijesti i informacije, pratite nas na društvenim mrežama!