Dogs Trust nagrađuje osnovce: Djeca su budućnost svakog društva

Fondacija Dogs Trust u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, organizira takmičenje za osnovne škole ovog kantona s ciljem da kroz zabavu provjeri i nagradi znanje usvojeno na zabavno-edukativnim radionicama koje Fondacija provodi u školama ovog kantona već pune tri godine.

U povodu početka ovog takmičenja, u srijedu, 16.12.2015. godine u zgradi Vlade Kantona Sarajevo održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili Ministar Elvir Kazazović, i Šef predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH, Anel Bećirović.

“Znanje je moć, i najbolji način da djeci osiguramo bolju budućnost jeste da im obezbjedimo to znanje, te im pomognemo da odrastu sigurno i postanu odgovorni građani,” rekao je Ministar Kazazović, i dodao da Ministarstvo podržava doprinos Fondacije Dogs Trust kroz ovaj projekat, ali i sve druge projekte koji su od značaja za zajednicu, posebno njene najmlađe članove, te da će se u tom smislu ova saradnja nastaviti.

Na takmičenju koje je organizirano na općinskom i kantonalnom nivou, škole će predstavljati timovi čiji zadatak je da produciraju video zapis na jednu od sljedećih tema: “Sigurnost u blizini psa”, “Odgovorno vlasništvo” i “Potrebe psa kao živog bića”. Video zapisi mogu biti u formi debata, igrokaza, pjesama, recitacija i slično.

„Želimo izraziti veliko zadovoljstvo odličnom saradnjom sa velikom većinom škola i roditelja u Kantonu Sarajevo, zbog čega smo i došli na ideju da im se na neki način odužimo za tako sjajan rad i druženje, i da kroz igru provjere znanja školama – pobjednicama poklonimo vrijedne nagrade,“ rekao je Bećirović. On je posebno istakao izuzetnu saradnju sa ovim Ministarstvom, zahvalivši se na kontinuiranoj podršci Fondaciji u provođenju programa edukacije u školama.

Nagrade za kantonalni nivo takmičenja uključuju opremanje multimedijalnog kabineta za školu koja osvoji prvo mjesto, računar i video kameru za školu koja osvoji drugo mjesto, i računar i foto aparat za školu koja osvoji treće mjesto.

Svi općinski pobjednici će za svoje škole dobiti po jedan foto aparat, dok će svi učesnici takmičenja biti nagrađeni izletom u Školu u prirodi u Šabićima gdje će ih dočekati prigodan program.

Učesnici takmičenja prvog kruga – općinskog nivoa – svoje radove trebaju dostaviti do 31.12.2015. godine uz napomenu TAKMIČENJE OSNOVNIH ŠKOLA – OPĆINSKI NIVO, na adresu:
Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH
Gorica 61, 71000 Sarajevo
ili putem e maila na office@dogstrust.ba.

Proglašenje pobjedničkih timova općinskog nivoa takmičenja planirano je za kraj februara 2016. godine, a finalno proglašenje za kantonalni nivo, za kraj maja 2016. godine, o čemu će škole biti posebno obaviještene.

Fondacija polako širi svoje programe i na druge dijelove zemlje,pa je tako je Program edukacije proširen na Kanton 10 prošle školske godine, a od ove školske godine djeca osnovnih škola u Banja Luci i regiji Zvornik također će imati priliku da se zabave i nauče o najvažnijim aspektima sigurnosti sa psima, kao i o odgovornom vlasništvu pasa. Promocija, uz pokaznu radionicu i podjelu simboličnih poklona i promotivnih materijala, upriličeno je u Banja Luci 4.12. a u Zvorniku 9.12.2015. godine.

Bećirović je na konferenciji također naveo da se nada da će se kroz zajednički rad svih aktera i nastavkom saradnje sa Vladom Kantona Sarajevo problem pasa lutalica stabilizirati u što skorije vrijeme, „eliminirajući rizik za zajednicu prvenstveno u okolini škola, vrtića i bolnica, a u cjelini potpuno riješiti postepeno i na jedini način koji garantira da se problem više ne ponavlja – a to je kroz sistemsku provedbu Zakona“.