Fondacija Dogs Trust obilježila širenje svoje podrške na HNK prvim javnim događajem u Mostaru

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH je organizovalo svoj prvi javni događaj u Mostaru, u srijedu, 17.4.2019. godine povodom širenja svoje podrške na Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) i pokretanja svoja dva najveća programa, Programa edukacije školske djece i Programa sterilizacije pasa u ovoj regiji.

Programi Predstavništva Fondacije Dogs Trust se u svim regijama djelovanja, što je oko 61% teritorije BiH provode uz angažman i saradnju lokalnih nevladinih organizacija i odobrenje relevantnih lokalnih vlasti,  a Dogs Trust programi u ovom kantonu će se provoditi u partnerstvu s nevladinom organizacijom „Animal Care Center“ iz Mostara.

U događaju su uživali brojni vlasnici pasa sa svojim ljubimcima, kao i drugi prijatelji i ljubitelji životinja, a za najmlađe posjetioce organizirana je edukativno-zabavna radionica o sigurnosti u kontaktu sa psima i u blizini pasa, te o potrebama i odgovornom vlasništvu pasa.

Edukacija djece kao najranjivije grupe društva, višestruko je korisna; djeca neminovno dolaze u kontakt sa psima, a posebno u društvu koje ima problem napuštenih pasa, pa je stoga jako važno da nauče glavne principe o tome kako da budu što sigurniji. U dodatku, djeca su budući građani i mnogi od njih i vlasnici pasa, pa će rano upoznavanje s važnosti odgovornog vlasništva pasa biti garant da se, jednom riješen problem, neće vratiti.

Centralni događaj koji je zabavio i obradovao mnoge bio je nagradno izvlačenje i prezentacija Dogs Trust stručnjaka za obuku pasa koji je vlasnicima pasa govorio o tome koliko je pored fizičke, za zdravlje i ponašanje ljubimaca važna i mentalna stimulacija pasa, te je ovom prilikom objasnio i korištenje jedne od glavnih nagrada – puzle za pse.

Pet dobitnika glavnih nagrada – učesnika Facebook takmičenja, su kroz izvlačenje iz staklene kugle osvojili vrijedne nagrade, uključujući vaučer u vrijednosti od 20 KM u prodavnici „Svijet ljubimaca“, puzle za pse, igračku za pse „Kong“, podlogu za pse za svoj automobil, praktičnu, vodootpornu prenosnu zdjelu za vodu i hranu, prenosni vodootporni jastuk za pse, te povodac, ogrlicu, te zdjelu za hranu i vodu, dok su svi drugi posjetioci na mini izvlačenju upriličenom na info pultovima imali priliku osvojiti nagrade kao što su zdjele za hranu i vodu, ogrlice, povoce, marame za pse, svjetleće privjeske, vrećice za odlaganje psećeg otpada i sl.

Pored nagrada i korisnih brošura i letaka, svi posjetioci su na info pultovima mogli iz prve ruke dobiti informacije o sterilizaciji pasa, kako masovnoj za napuštene, tako i besplatnoj za vlasničke pse,  kao i o tome kako se škole mogu prijaviti za korisne i zabavne dječje radionice koje finansira Dogs Trust.

Program edukacije školske djece već je počeo u osnovnim školama diljem Kantona, kao i testna faza kampanja masovne sterilizacije napuštenih pasa, dok se kampanje besplatne sterilizacije vlasničkih pasa planiraju za septembar.

Više informacija o oba programa i kako se prijaviti i iskoristiti ih je dostupno na našoj web stranici www.dogstrust.ba.