Fondacija Dogs Trust organizirala studijsku posjetu Zagrebu za predstavnike Vlade Kantona Sarajevo

Fondacija Dogs Trust organizirala je jednodnevnu studijsku posjetu predstavnika Vlade Kantona Sarajevo Gradu Zagrebu 23.11. 2015. godine u cilju izmjene iskustava u oblasti upravljanja populacijom pasa. Posjeta je dio podrške Fondacije u uspostavi sistema koji bi trajno i održivo riješio problem pasa lutalica na human i zakonski način.

Predstavnici Ureda za poljoprivredu i šumarstvo Grada Zagreba su gostima iznijeli svoja iskustva vezana za upravljanje populacijom pasa u Zagrebu, nakon čega je delegacija Vlade Kantona Sarajevo, uključujući premijera Elmedina Konakovića, te Ministra komunalnih djelatnosti i infrastrukture, Senada Hasanspahića, posjetila Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, te sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba “Dumovec”. Ovo je također bila prilika za posjetu delegacije gradonačelniku Grada Zagreba, g. Milanu Bandiću.

Predstavnici Vlade Kantona Sarajevo izrazili su svoje zadovoljstvo posjetom te istakli da je izuzetno korisno vidjeti dobre primjere grada u regiji i način na koji je vrlo sličan problem sa kojim se Sarajevo susreće danas uspješno i održivo riješen.

“Problem pasa lutalica je u Kantonu Sarajevo eskalirao zbog dugogodišnjeg nedjelovanja i isključivo selektivnog provođenja mjera još od 2009. godine. Sistem upravljanja populacijom pasa koji Grad Zagreb koristi već skoro 15 godina prepoznali smo kao jedan od kvalitetnijih u Evropi, a zasigurno je jedan od najboljih u regiji. Stoga ćemo taj dio, sa našim Veterinarskim fakultetom, stanicama, klinikama i prihvatilištem, sigurno iskoristiti u svojoj sredini”, rekao je premijer Konaković.

Grad Zagreb primjenjuje sistem za upravljanje populacijom pasa koji uključuje udruženi rad i napore institucija i udruga, ali i građana. Ministarstvo za poljoprivredu i šumarstvo koordinira sistem i vodi bazu podataka vlasničkih pasa, dok sklonište za nezbrinute životinje “Dumovec” vrši dužnosti higijenskog servisa, brige za nezbrinute životinje, te udomljavanja. Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji danas nosi titulu Centra izvrsnosti veterinarske hirurgije, te prima studente iz cijele Evrope, odigrao je značajnu ulogu u rješavanju problema pasa lutalica u Zagrebu, okrenuvši problem u priliku. Naime, dok su povrijeđene životinje dobile neophodnu pomoć, studenti su dobili praksu od neprocjenjive vrijednosti.

Sklonište koje funkcionira od 2001. godine se radi ekonomičnosti i organizacijske praktičnosti, nalazi pod upravom zagrebačkog zoološkog vrta. Locirano je malo izvan grada, i povezano gradskim autobusom. Sklonište je lako za pronaći i zbog obližnjih centara za kupovinu, a zajedno s zoološkim vrtom u centru grada imaju zagrebački Kutak za životinje koji pomaže u dobroj komunikaciji sa građanima, a posebno s djecom. “Dumovec” ima kapaciteta smještaja od oko 200 životinja, a kampanje udomljavanja rezultiraju sa oko 600 udomljenih pasa i mačaka u toku jedne godine.

20151123_104703 20151123_145200_SMALL 20151123_095632_SMALL 20151123_095750_SMALL 20151123_125706_SMALL