Fondacija Dogs Trust podijelila veliki broj vrijednih poklona vlasnicima i ljubiteljima pasa na događaju za promociju odgovornog vlasništva, udomljavanja i koristi pasa

Fondacija Dogs Trust je u utorak, 9.6.2015. godine između 12 i 14 sati na Trgu oslobođenje – Alija Izetbegović, održala veliki događaj za promociju odgovornog vlasništva, udomljavanja i koristi pasa. Ovom prilikom posjetitelji imali priliku saznati više o važnosti udomljavanja pasa, o načinima kako pas služi čovjeku, o odgovornom vlasništvu pasa, te pogledati prezentaciju sa prelijepim fotografijama sarajevskih pasa i njihovih odgovornih vlasnika. Vlasnici i ljubitelji pasa su dobili vrijedne poklone i promotivne materijale, a najmlađi posjetitelji su uživali su u druženju kroz edukativno-zabavnu radionicu.

Vlasnici pasa, su također imali priliku zakazati besplatnu sterilizaciju i dodatnu obradu pasa na licu mjesta, te pitati dva veterinara koja rade za predstavništvo o svemu što ih zanima vezano za ovu proceduru, udomljavanje i općenito brigu o psu.
Događaj je otvorio izvršni direktor Fondacije Dogs Trust, Adrian Burder koji je pozdravio građane Sarajeva i pozvao Vladu Kantona Sarajevo na partnerstvo u dosljednoj i potpunoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH. Burder je naglasio veliki značaj odgovornog vlasništva i udomljavanja za održivo rješenje problema pasa lutalica, i podsjetio na brojne načine na koje pas vjerno služi čovjeku.

“Psi trebaju ljude da njima upravljaju tokom cijelog njihovog života, i mi ih ne smijemo iznevjeriti. Fondacija Dogs Trust je sigurna da se problem sa psima lutalicama u ovoj zemlji može riješiti bez da im se nepotrebno naudi, a da ni zajednica ne trpi”, rekao je Burder i dodao: “ Mi smo tu da pomognemo sa svim resursima koji su nam dostupni. Pozivamo novoizabrane vlasti na partnerstvo u potpunoj i dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH, kako bismo kroz samoodrživi sistem za upravljanje populacijom pasa, postepeno ali sigurno, došli do dana kada psi vise neće živjeti na ulici nego u sretnim domovima sa odgovornim vlasnicima”.

Dogs Trust ovaj mjesec nastavlja sa tehničkom i punom finansijskom podrškom za sterilizaciju pasa lutalica u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu, u okviru svoje cjelogodišnje podrške besplatne sterilizacije.

Samo tokom mjeseca maja kroz ovaj program sterilisano je 515 vlasničkih pasa, te se sa ovim postignućem ukupan broj pasa koji je sterilisan, vakcinisan protiv bjesnila, očišćen od parazita i mikročipiran uz podršku Fondacije Dogs Trust u Kantonu Sarajevo i Istočnom Sarajevu, popeo na 11,246.