I mi u Bosni i Hercegovini volimo pse

Naši krzneni prijatelji imaju kapacitet da budu jako dobra društvena potpora za svoje vlasnike! Dobra društvena podrška je prema naučnim istraživanjima povezana sa smanjenjem nivoa depresije i boljim samopouzdanjem koje je važno za mentalno zdravlje čovjeka.

Vlasnici pasa sedmično pješače u prosjeku 79% više u odnosu na one koji nemaju psa, što je opet velika korist za čovjeka jer je dokazano da vježba potiče oslobađanje „hormona sreće“ u mozgu.

Dokazano je da pozitivna interakcija i bliskost sa psima smanjuje stres, bez obzira na to da li se radi o vašem psu ili ne, i bez obzira na to jeste li vlasnik psa ili ne.

Mnogo je dokaza da mogućnost dovođenja psa na posao unapređuje atmosferu na radnom mjestu, čime se smanjuje napetost i stres, unapređuju međuljudski odnosi i povećava produktivnost. Imati psa u uredu definitivno se smatra vrlo korisnim za zaposlenike.

Imati kućne ljubimce je povezano s brojnim pozitivnim zdravstvenim koristima za čovjeka; tako vlasnici pasa rjeđe moraju kod doktora, imaju niži nivo holesterola, niži krvni pritisak i poboljšano kardiovaskularno zdravlje.

Psi su društvena bića i uživaju biti uključeni u aktivnosti svog vlasnika. Vole provoditi vrijeme na otvorenom sa svojim vlasnicima uživajući u novim i zabavnim iskustvima.

U „pet-friendly“ društvu gdje svog dobro obučenog psa možete povesti sa sobom, vlasnici pasa također mogu uštedjeti novac jer ne moraju plaćati dnevnu njegu pasa ili šetače pasa dok su izvan kuće.

Psi olakšavaju društvene odnose i doprinose uspješnijoj komunikaciji, povećavajući učestalost razgovora između prijatelja, kolega, ali i stranaca.

Veliki dio socijalizacije za pse podrazumijeva učešće u različitim društvenim situacijama. A koji je bolji način da doprinesete zemlji punoj socijaliziranih pasa nego da im omogućite pristup što većem broju mjesta koja posjećuju ljudi i tako im pružiti ugodna društvena iskustva?!