Kako pomoći vašem psu da ostane sam u kući

Psi su prirodno društvena bića tako da je sasvim normalno da se zabrinu kada ostanu sami. Nisu rođeni da se znaju dobro osjećati kada su ostavljeni te je bitno da svog psa naučite da se osjeća opušteno i samouvjereno i kada je sam u kući.

Proces učenja vašeg psa da se nosi s tim da ostane sam idealno bi bilo započeti dok je još štene.

Pripremanje puta za uspjeh vašeg psa

Prvo naučite svog psa da se osjeća samopouzdano i opušteno kada ste u kući s njim ali zauzeti drugim poslom i u nemogućnosti da mu aktivno pružite pažnju:

  • Osigurajte svom psu vlastiti, udoban krevet, zaklonjen od buke i pripazite da ga ništa ne ometa kada je u svom krevetu.
  • Ohrabrujte svog psa da provodi vrijeme u svom krevetu dok se vi bavite drugim aktivnostima tako što ćete mu dati ukusnu i zanimljivu igračku koja ispušta hranu da se s njom pozabavi u svom kutku. Uskoro će zavoljeti vrijeme kada ste vi u poslu i ne možete da mu pružite pažnju, i smatrat će svoj krevet odličnim mjestom da provodi vrijeme sam. Ovo će mu pomoći da se bolje nosi s tim kad uopće niste u kući.
  • Normalno je da naši psi žele s nama provoditi vrijeme, ali je dobra ideja da naučite svog psa da vas ne prati po kući stalno kako ne bi postao ovisan o vašem konstantnom prisustvu. Ako vas ipak prati, nemojte mu se obraćati, gledati u njega, niti ga dodirivati. Ovo će mu pomoći kada ga stvarno budete morali ostaviti samog u kući.

Ako pas ipak nastoji da vas prati, bitno je da ga ne ružite i ne otjerate od sebe. Nemojte zaboraviti da ignorirate nepoželjno ponašanje i nagrađujete željeno.

 

Sada počnite svog psa navikavati na veću udaljenost od vas

Bitno je svog psa upoznati sa razdvajanjem i vježbati s njim kako biste mu postepeno i lagano mogli izgraditi toleranciju na boravak kada je sam. Odaberite vrijeme za obuku kada ste i vi i vaš pas smireni i opušteni.

Možete iskoristiti dječije pregrade na vratima u vašem domu da svog psa naučite da možete biti udaljeni od njega, a da on nema potrebu za brigom. Ovako će moći da vas vidi, čuje i osjeti vaš miris, samo neće moći dobiti fizički dodir od vas. Prije nego što zatvorite pregradu, razbacajte poslastice po podu da ih može tražiti, ili mu dajte igračku za žvakanje ili igračku koja ispušta hranu s kojom se sam može pozabaviti. Naučit će da je uredu biti sam jer se sasvim lijepo provodi! Ako nemate pregradu, nemojte brinuti, samo blago pritvorite vrata. Jedino držite na umu da to znači da totalno izlazite iz njegovog vidokruga, što je veliki korak! Na početku se samo na kratko zadržite ispred vrata.

Počnite s jako kratkim odlascima (po minutu za početak) i postepeno produžite period razdvojenosti od vašeg psa, tako da mu je i dalje ugodno. Ako se pas zabrine ili pokazuje znakove anksioznosti, ostanite bliži pregradi (ako se koristite njom), ili se vratite korak unazad i skratite period boravka bez vašeg prisustva.

Kada se odlučite ostaviti psa samog u kući, bitno je da:

  • Izvedete svog psa u šetnju kako bi obavio nuždu prije vašeg odlaska. Sjetite se da mu ostavite hranu i vodu ako već nije jeo.
  • Pripremite se za izlazak unaprijed kako biste mogli smireno i brzo da izađete, bez stvaranja nervoze vašem psu zbog žurbe po kući.
  • Uspostavite rutinu odlaska, upotrijebite komandu rezerviranu samo za vaš odlazak, naprimjer „čekaj i budi dobar“ kada izlazite. Rutina daje vašem psu do znanja šta slijedi, a dosljednost u ovoj praksi mu ulijeva povjerenje i osjećaj sigurnosti.
  • Ostavite svom psu igračku koja ispušta hranu ili nešto slično što traje duže vremena i ukusno je za pojesti. Idealno će mu osigurati izazov i zabaviti ga minimalno 15 minuta i biti što ukusnije i zabavnije; naprimjer Kong – igračka punjena suhom hranom ili potopljenim mesom i sirom. Ako ovu igračku zaledite, može pomoći u tome da zabava potraje još duže.
  • Ostavite stari komad garderobe koji se osjeti na vas u krevetu vašeg psa.
  • Ostavite upaljen televizor ili radio kako biste prigušili vanjske zvukove.

Kada nauči da se nosi sa boravkom sam u kući, razmislite o vremenskom periodu koji vaš pas može istrpjeti bez obavljanja nužde i pazite da ga ne ostavite samog duže od tog perioda.