Nevjerovatni razlozi zašto vlasnici napuštaju svoje pse!

U nastavku su samo neki od razloga zbog kojih su vlasnici napustili i predali svoje pse Dogs Trustu nakon prošlogodišnje sezone praznika:

  1. Osvojio sam besplatno putovanje i nisam mogao povesti psa sa sobom.
  2. Vegetarijanac sam a on je uvijek htio jesti meso.
  3. Dobio sam ga kao poklon za praznike.
  4. Bio je previše druželjubiv, tokom šetnje je prilazio svim psima i ljudima.
  5. Previše je dahtao.
  6. Cijelu noć spava u svom krevetu – očekivao sam da će spavati sa mnom.

Istraživanja pokazuju da 20 % vlasnika pasa provedu manje od dvije sedmice istražujući prije nego što se odluče na kupovinu psa, a 1 od 5 ispitanika priznali su da su psa kupili samo zato što je to bilo u modi. Naš slogan “Pas je za cijeli život” apeluje na dugoročnu obavezu i odgovornost koju vlasništvo psa sa sobom nosi.

Istraživanja su također pokazala da 1 od 10 ispitanika priznaje kako su ili kupili ili dobili psa kao poklon, a vlasnici pasa unaprijed značajno potcijene troškove koje će imati nakon što nabave psa.

“Dogs Trust prihvati hiljade voljenih pasa od vlasnika koji su teška srca primorani da napuste svoje ljubimce zbog promjene u životnim okolnostima i nemogućnosti da se više brinu o njima, te nam je zato posebno teško kada vidimo pse koji su napušteni samo zato što je vlasnik donio nepromišljenu odluku o nabavci psa, te svog psa smatraju igračkom koju mogu ostaviti kada više nije interesantna. Želja nam je da se naš slogan ‘Pas je za cijeli život’ shvati kao apel da vlasnici razmisle o dugoročnoj obavezi koju vlasništvo pasa podrazumijeva.” Izjavio je Adrian Burder, bivši izvršni direktor Fondacije Dogs Trust koji je 2014. godine udomio štene Skippera, koji je napušten nakon praznika te godine.

Apelujemo na sve one koji razmišljaju o nabavci psa da istraže i razmisle o tome koja vrsta psa najbolje odgovara njihovom karakteru i stilu života, te da budu u potpunosti svjesni odgovornosti na koju se obavezuju za cijeli životni vijek psa.