Osnovne komande u slikama uz upute: komanda „čekaj“

Kako naučiti psa da nas čeka kad mu to kažemo?

Ova komanda je zaista neophodna za slobodu kretanja sa vašim psom. Naprimjer, možete ga naučiti da vas čeka u automobilu dok vi spremate prtljažnik za putovanje, ili da ga ostavite sa prijateljem ispred dok vi kupujete u prodavnici, ili jednostavno da leži miran dok vi sjedite i pijete piće ili kafu u bašti vašeg omiljenog kafića.

Vježbajte s ciljem da pas ostane ležati što duže. Kada pas legne, izbrojte 5 sekundi prije nego ga nagradite. Držite ruku gore u STOP znaku i nakon 5 sekundi ga nagradite. Sjetite se, tajming davanja nagrade je ključan. Dajte nagradu psu dok još leži, a ne kada je ustao jer ga nagrađujete što leži, a ne zato što je ustao. Nadograđujte na ovu vježbu polako sve dok pas ne bude mogao da leži bar 30 sekundi u komadu. Budite strpljivi, ovo može potrajati nekoliko sedmica ali strpljenje će se isplatiti. Vježbajte svuda, u kući, u šetnji, u parku, u bašti. Tek nakon što postignete da pas na vašu komandu ostane na mjestu i leži oko jedne minute, možete početi raditi na udaljavanju.

Kada pas legne, vrlo lagano napravite korak nazad od njega i ako ne ustane da vas prati, vratite se i nagradite ga. Uvijek nagradite psa dok je u položaju koji ste od njega tražili.

Razlog zašto je ova komanda posebno teška je zato što se sve druge komande fokusiraju na to da psa zadržavamo pored sebe. Zato se ne treba ljutiti na psa ako ovo ne uspije odmah na početku. Budite strpljivi i pratite tempo svog psa. Pažljivo posmatrajte znakove da će pas ustati i ako shvatite da će to uraditi, preduhitrite ga i nagradite dok još leži. Zapamtite, sve komande počnite vježbati na mjestu gdje nema distrakcija za psa, a onda lagano idite na mjesta sa malo pa onda sa više distrakcija – a to su mjesta gdje ima mnogo ljudi i pasa. Konačni cilj je da pas bude spreman da ostane ležeći kada mu to kažete uprkos brojnim distrakcijama.

Uvijek se pobrinite da vježbate negdje gdje je sigurno jer pri ovoj obuci pas nije na povocu. Ako ipak vježbate na javnom mjestu, obavezno, za sigurnost vašeg psa, koristite povodac. Ne zaboravite da se kroz ovu i sve druge vježbe zabavite sa vašim psom.