Osnovne komande u slikama uz upute: Nema grickanja!

Kako da naučimo psa da ne gricka tokom igre?

Jako je važno da naučimo psa da hranu iz naše ruke uzme nježno i da igra nikada ne uključuje zube. Imamo sreće, jer na neki način psi to već znaju. Naučili su to kada su se igrali kao mali sa svojom braćom i sestrama. Kada bi jedan kučić osjetio zube na sebi, igra bi u tom trenutku završila. Trebamo ih naučiti da je isti slučaj i sa ljudima.

Uzmite poslasticu koju vaš pas najviše voli i držite je u šaci čvrsto i ma koliko vaš pas pokušavao da je uzme, ne popuštajte. Sačekajte trenutak kad se njegova njuška odmakne od vaše ruke i tek tad ga nagradite. Ono što treba da nauči jeste da ako grize, nikada neće dobiti nagradu. Jedini način da dobije nagradu je da prestane gristi, tj. da se odmakne od vaše ruke. Isto je i kada se igrate s igračkom. Zubi nikada ne smiju dotaći vašu ruku. Ako se to i desi, odmaknite igračku i prestanite s igrom na nekoliko sekundi. Onda se vratite i nastavite s igrom, učeći ga ponovo na isti način da zube nikada ne koristi na rukama.

Zapamtite da pažnja koju vaš pas dobije od vas dolazi u tri oblika, glas, dodir i kontakt očima. Morate biti jako dosljedni u podučavanju svog psića pravilima. Svaki put kada njegovi zubići dotaknu vašu kožu, ako nastave pokušavati da grickaju vašu ruku, pokušajte sa ovom metodom:

  • okrenite im leđa,
  • prekrižite ruke.

To je za njih jasan znak da više nemaju vašu pažnju.

I ova vježba je važna za cijelu porodicu. Neka svi koji dolaze u kontakt sa psom ponavljaju ovu vježbu i nauče psa da grickanje nije igra.