Osnovne komande u slikama uz upute: Opuštena setnja je kad je pas na opuštenom povocu

Ako vaš pas u šetnji vuče povodac, što je sigurno vrlo frustrirajuće i za vašeg psa i za vas, ne brinite – ovo ponašanje se može korigovati, ali je u ovom procesu ključno da upute koje ćemo vam dati pratite dosljedno i da budete uporni!

Kako biste pristupili rješavanju ovog problema, bitno je da razumijete šta se dešava kada pas vuče povodac:

Vi mislite – koliko ga moram vući da ne bih morao ići tako brzo!

Vaš pas misli – koliko moram vući, a opet ne idem dovoljno brzo!

Pas zaista misli da je jedini način da nas natjera da idemo brže da vuče na povocu. Ako imate jakog i velikog psa to može biti ne samo frustrirajuće nego i opasno, a ako pas stalno vuče povodac, to ga može čak i povrijediti.

Ono što želimo naučiti svog psa je da ako vuče povodac, nikada ali baš nikada neće doći tamo gdje želi, ali i da shvati da je šetnja na opuštenom povocu nešto što za njega znači nešto super, kao što je nagrada!

Ovu vježbu treba početi raditi na mirnom mjestu, bez distrakcija. Kako vaš pas postaje sve bolji u ovoj vježbi, tako postepeno povećavajte nivo distrakcija i nastavite vježbati sve dok vaš pas ne bude uvijek šetao na opuštenom povocu!

  1. Uzmite nagradu u ruku i pokažite je psu tako da zna da je to nešto što želi dobiti. Naučite psa da prati vašu ruku i hranu dok hodate. Napomena: Hranu obavezno držite u ruci koja se nalazi sa iste strane na kojoj vas vaš pas prati.
  2. Kada pas nauči da prati ruku, sljedeći korak je da ruku sa nagradom podignete sebi na prsa i tako hodate. Kada vas pas krene pratiti, spustite ruku i nagradite ga.
  3. Kada pas zategne povodac, odmah se zaustavite i pozovite ga. Sačekajte da se pas vrati do vas čime će povodac postati opušten, pa promijenite smjer kretanja i psa nagradite u momentu dok se krećete a on hoda uz vašu nogu.

Posjetite naš YouTube kanal i pogledajte koristan serijal “Obuka bez muke za Dogs Trust cuke” koji smo pripremili baš za vas!