Osuda brutalnosti prema nedužnom, miroljubivom psu i poziv na adekvatne sankcije počinioca

Brojni građani i prijatelji životinja obratili su nam se povodom brutalnosti prema nedužnom psu u Kozarskoj Dubici o čemu čitamo u medijima u posljednjih nekoliko dana.

Ovim putem najstrože osuđujemo ovaj, prije svega okrutan, ali i nezakonit čin, te naglašavamo da je “preuzimanje stvari u svoje ruke” u odnosu prema životinjama samo korak od sličnog odnosa prema ljudima.

Problem napuštenih pasa postoji isključivo zbog ljudske neodgovornosti – napuštanja pasa, neregistriranog uzgoja, te nedosljednog ili nikakvog provođenja državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, što je tokom godina i omogućilo da problem eskalira.

Podrška koju pružamo već sedmu godinu putem programa koje Fondacija kreira, koordinira i finansira, namijenjena je prije svega lokalnim vlastima jer one jedine mogu i obavezne su da provode zakone, a problem s napuštenim psima može biti riješen trajno i efikasno jedino kroz sistemski i human pristup koji državni Zakon i propisuje.

Samo ako su ljudi odgovorni i ako se adekvatno odnose prema životinjama, konkretno prema psu koji nije bez razloga dobio titulu čovjekovog najboljeg prijatelja, zajednica može biti sretna i sigurna kao i psi u njoj.

Pozivamo nadležne institucije da ovo nedjelo koje je posebno okrutno jer se očigledno radilo o miroljubivom psu, adekvatno sankcioniraju, a lokalne vlasti u ovoj opštini ali i u cijeloj zemlji da konačno počnu provoditi Zakon, i da iskoriste naše programe među kojima je i najnoviji Program tehničke pomoći lokalnim vlastima koji kroz stručni priručnik daje jasne, korak po korak upute za uspostavljanje i provođenje zakonskog Sistema za upravljanje populacijom pasa. Sistem koji propisuje državni Zakon u BiH imaju svi razvijeni centri koji zato i nemaju problem s napuštenim psima.