Otvoreno pismo lokalnim vlastima Zavidovići: Okrutnost prema psima ne rješava problem, dok su osobe koje se brutalno odnose prema životinjama potencijalno opasne i za ljude

U svjetlu izvještaja o još jednom brutalnom trovanju napuštenih pasa, ovaj put u Zavidovićima, a koje smo dobili od građana i medija, Fondacija Dogs Trust želi da naglasi da je bilo kakav nehuman odnos prema psima, a posebno ovakva stravična okrutnost kroz izazivanje njihove patnje, ne samo za svaku etičku osudu, već i legitimno predstavlja krivično djelo, te  je dodatni rizik za samu zajednicu.

Brojni stručnjaci potvrdili su da su osobe koje su spremne zlostavljati životinje te “preuzimati stvari u svoje ruke” opasne ne samo za životinje, nego i za ljude, te je stoga neophodno da zakon takve pojedince ili grupe identificira i sankcionira, kao i da se uspostave mjere koje će spriječiti ovakva kriminalna djela u budućnosti.

Ovim putem pozivamo odgovorne vlasti u Zavidovićima da pothitno reagiraju, ispitaju čitav slučaj, identificiraju počinioce i provedu zakonom propisane sankcije, te da o tome obavijeste javnost.

Ujedno, pozivamo sve građane koje vjeruju u humanost i odgovornost da od svojih lokalnih vlasti zahtijevaju da počnu dosljedno provoditi Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja koji sadrži mjere koje uvezane u Sistem za upravljanje populacijom pasa mogu efikasno, trajno i humano riješiti problem i dovesti nas do zajedničkog cilja – da psi žive uz adekvatnu i odgovornu brigu ljudi, a ne napušteni na ulici.

Ako odgovorne vlasti u ovom procesu iskoriste vrijedne programe Fondacije Dogs Trust, uspostavljanje i provođenje Sistema će za budžet biti i mnogo troškovno efikasnije.

Psima nije mjesto na ulici, ali su oni tu zbog neodgovornosti ljudi. Neodgovorno vlasništvo pasa, uključujući neadekvatnu brigu i napuštanje pasa, i drugi oblici neodgovornosti prema psima, kao što je neregistrirani uzgoj, nepotrebno uništavanje i zlostavljanje pasa, korijen su problema. Problem može biti trajno riješen samo djelovanjem na njegov uzrok, dok će svaki oblik neodgovornosti i kršenja zakonskih mjera problem samo produbiti i spriječiti jedino efikasno rješenje.