Ovo je priča o zvijezdi naše kampanje “Ne ostavljajte najbolje prijatelje” – psu po imenu Forest!

Njegova vlasnica je Nejra Mašnić, veterinarska koordinatorica u Predstavništvu Fondacije Dogs Trust u BiH, koja ovdje sa vama dijeli svoju priču!

U fazi mog života dok sam još radila u veterinarskoj stanici, brigu o mom drugom psu preuzeo je brat sa svojom suprugom, a ja u tom momentu nisam razmišljala o mogućnosti da nabavim još jednog psa. Ali sudbina je upetljala svoje prste!

Forest je došao u vrijeme kada sam još radila u veterinarskoj stanici, i to kao uhvaćeni, napušteni pas za projekat sterilizacije i kastracije pasa lutalica koje provodi Fondacija Dogs Trust. U tom projektu je kastriran i, kako procedure nalažu, nakon potpunog oporavka vraćen na lokaciju na kojoj je uhvaćen.

Ali otprilike dvije sedmice nakon toga, jedan građanin ga je doveo u veterinarsku stanicu u kojoj sam radila jer je primijetio da je Forest pretrpio povredu, najvjerovatnije od saobraćajne nesreće. Kolege i ja smo mu u tom trenutku pružili hitnu pomoć kroz saniranje rane, te smo odlučili da mu pronađemo dom.

Forest se u međuvremenu veoma dobro oporavio, navikao na sve nas, a kroz Dogs Trust program je dobio i vakcinu i mikročip, te je očišćen od unutrašnjih parazita, a mi smo ga vakcinisali i protiv dodatnih zaraznih bolesti, očistili ga i okupali. Već po završetku njegovog oporavka počela sam da ga vodim kući jer mi je bilo žao da sam provodi noći u stanici. Malo po malo, Forest i ja smo stvorili jaku vezanost i odluka da ga ja udomim bila je neminovna. Zapravo, Fora i ja smo kliknuli “na prvu” i ova ljubav na prvi pogled pokazala se kao početak jedne prelijepe i jake veze kakva može postojati samo između psa i vlasnika koji se dobro razumiju.

Fora je kod mene evo već više od 3,5 godine. Možda iz priče izgleda da je on pronašao mene a ne ja njega, ali ja mislim da je u moj život ušao u pravo vrijeme.

Forest je moj ljubimac s kojim idem na godišnji odmor, zajedno provodimo vikende na planini. On je čak meni veći motivator da budem aktivna a što je jednako dobro i za mene i za njega.

Kada počnete razmatrati odluku da nabavite bilo kojeg ljubimca, a posebno psa, mislim da je najvažnije da prije svega dobro razmislite o tome da li imate mogućnost da tom ljubimcu pružite sve ono što mu je potrebno. Osim vremena, zdrave hrane, friške vode, čistog i prozračnog prostora, vrlo je važno da možete svom ljubimcu osigurati i potrebnu veterinarsku njegu i brigu, te odvojiti vrijeme da radite na njegovoj obuci kako biste spriječili razvoj neželjenog ponašanja vašeg psa koje može narušiti vezu između vas.

Forest je jako društven i tolerantan pas i zaista uživa biti sa drugim psima. Osjetljiv je i na ljude posebno od kada je počeo provoditi vrijeme sa mnom u Dogs Trust uredu gdje je postao još veća maza i zajednički mezimac. Od prvog dana voli djecu s kojima pokazuje nevjerovatnu zrelost i toleranciju.

Jedino nepoželjno ponašanje koje je Forest ikada imao je anksioznost kada je morao ostati sam kod kuće. Međutim, konsultovala sam se sa instruktorima u Dogs Trust Školi za pse i pratila sam njihove upute, pa smo vrlo brzo prevazišli i ovaj problem. Fora je postepeno shvatio da odlazim samo privremeno i da se ne mora plašiti da ću ga ostaviti.

Sa psom ostvarujete neraskidivu vezu i imate bezuvjetnu ljubav. On je uvijek tu za vas, uvijek vam se obraduje kada dođete, a osjeti kada vam treba vaš prostor. Posebno je to što kada nakon teškog dana na poslu dođete kući zateknete biće koje vam se neizmjerno obraduje što djeluje kao instant injekcija pozitivnog adrenalina.

Forest je pas koji je igrom sudbine koja baš na početku i nije bila na njegovoj strani spojen sa svojom zauvijek vlasnicom. Njegov karakter i zrelost su dirljivi jer ponekad u njegovim očima vidite dubine koje vas ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Ako razmišljate da nabavite psa, razmotrite da udomite napuštenog psa! Sudbina je htjela da vam naši stručnjaci sada mogu pomoći da kroz Program fostering udomljavanja pronađete svoju srodnu pseću dušu!