Pet-friendly firma Lilo Cosmetics

Nastavili smo potragu za pet-friendly kompanijama u Bosni i Hercegovini i tako posjetili kompaniju Lilo Cosmetics d.o.o. u Kaknju gdje su nas dočekale i ugostile vlasnica Marija Spirkovska, njena mezimica Molly i članice tima. Marija je inače jedna od prvih polaznika Škole za pse koja je zahvaljujući obuci sa svojom Molly upostavila sjajnu vezu i obučila je raznim korisnim komandama i trikovima!

Marija, recite nam nešto o firmi, čime se bavite?

Lilo Cosmetics d.o.o. postoji od 2009. godine kada nas je bilo troje, a danas imamo trinaest uposlenika i saradnike širom Bosne i Hercegovine. Naši kupci su saloni, frizerski, kozmetički, spa studiji, make-up artisti, pa čak i groomeri. Veliki dio našeg posla su edukacije, vodimo se time da svaka prodaja mora obavezno biti propraćena adekvatnim edukacijama i seminarima. Ovo je naš način diferencijacije i zauzimanja mjesta na bh. tržištu.

Naš partner iz Italije, firma koja je 2015. godine osvojila nagradu za adaptaciju za novodoneseni zakon u EU za standard proizvoda koji imaju dodir sa kosom i tijelom, unazad četiri godine napravio je savršenu liniju za njegu pasa i mačaka, koja je prvenstveno napravljena vodeći računa o dobrobiti. Mi smo za sada na tržište plasirali samo kozmetički dio, ali je u toku istraživanje i za prirodne suplemente koje očekujemo naredne godine.

Recite nam nešto o Lilo Cosmetics prije i poslije Molly?

Izdvojila bih dva najveća uspjeha firme do danas. Napravili smo armiju žena, preko 2000 širom Bosne i Hercegovine, koje smo putem naših edukacija osposobili da otvore svoj biznis ili pomogli da se prekvalifikuju i zaposle u nekim od salona.

Drugi uspjeh je vezan za moju želju i odluku da imam psa. Uz pomoć Dogs Trust Škole za pse radili smo na tome da se Molly itekako uklopi u naš ambijent, postane dio našeg tima i velika terapija za sve moje kolege i kolegice. Kažem terapija jer često osjeti kome je potrebna i na koji način, tada ona sama ode do njih. Prisustvo Molly je dovelo do toga da se produktivnost cijelog tima zaista povećala. Nakon neizbježnih svakodnevnih stresnih situacija, maženje sa Molly kolegicama i kolegama vrati osmijeh na lice. Molly bude i na seminarima te se volimo našaliti da naši partneri ne dođu na seminar samo po certifikat već i po terapiju sa Molly.

Živimo u svijetu digitalizacije pa tako i naša firma ima svoj odjel za digitalni marketing. Primijetili smo da je, otkako smo uključili Molly u naše storye u toku dana, naša popularnost naglo porasla. Na „story“ na društvenim mrežama ne stavljamo komercijalni sadržaj već se trudimo klijentima prikazati naše svakodnevno poslovanje. Znatno nam je porasla popularnost samo na osnovu naše igre sa Molly koju prikazujemo na društvenim mrežama, a nove klijente smo našli i u osobama koje vole pse.

U Lilo Cosmetics nam dolazi i veliki broj djece jer znaju da je Molly tu. Molly je sjajna i sa djecom, a ja se trudim da prenesem Dogs Trust poruku o sigurnosti u kontaktu sa psima i polako mijenjam svijest. Čak i moj suprug, čovjek koji nije želio psa, odjednom je doživio preokret, pa su on i Molly sada nerazdvojni. Trebalo je vremena, ali ona ga je sada u potpunosti osvojila. Sada vidim promjene i na njemu, više ni on nema strah od pasa, a opušteniji je u igri i s drugim psima. Njegova transformacija je bila nevjerovatna.

Jedan broj članova našeg tima koji je imao strah od psa ili nije mario za njih u potpunosti je promijenio svoj odnos prema psima. To se npr. desilo našoj Lejli koja je kada je počela raditi kod nas imala veliki strah od pasa.

Lejla, recite nam nešto o svojim prvim susretima s Molly i kakav je Vaš odnos danas?

Sjećam se kada sam tek došla na razgovor za posao, dočekala me Molly koja je lajala. Iznenađena što imaju psa, razmišljala sam da odustanem od razgovora. Imala sam veliki strah, zapravo fobiju od pasa i na intervjuu za posao sam samo obraćala pažnju na to gdje je Molly. Jedva sam čekala da se razgovor završi. Poziv za drugi krug razgovora sam odbila, s obrazloženjem da zbog straha ne mogu da radim u okruženju gdje boravi pas. Međutim, Marija me razuvjerila govoreći da je Molly dobro obučen pas i da nema razloga za brigu, tako da sam nakon drugog razgovora prihvatila posao. Molly sam prva dva mjeseca ignorisala, a ona me svaki dan čekala kod stola sjedeći mirno i gledajući me svojim pametnim očima. Trudila sam se da je zaobiđem, ali Molly nije odustajala. Nakon dva mjeseca, Marija me pozvala i predložila da pokušam da joj pravilno priđem i objasnila šta treba da uradimo da se upoznamo i sprijateljimo. Malo po malo, uz nagrade i igru sa lopticama, postajale smo sve bolje prijateljice. Nevjerovatno, ali danas smo nerazdvojne!

Da li ste nešto naučili o psima, da li se Vaš odnos prema njima promijenio?

Uz Mariju sam naučila mnogo i još uvijek učim. Više se ne bojim ni Molly ali ni napuštenih pasa na ulici. Prebrodila sam strah od pasa, a sada znam kako da budem što sigurnija u njihovoj blizini te kako da priđem psu na pravi nači. Danas čak razmišljam o tome da u skoroj budućnosti udomim psa putem Dogs Trust Programa fostering udomljavanja.

Kako Molly pomaže timu u stresnim poslovnim trenucima?

Kada smo umorni, iznervirani, tužni, Molly to osjeti. Priđe nam, mazimo se s njom i zaista nas smiri, bude nam utjeha. Kada nije tu nekoliko dana, svima nam nedostaje.

Svi uposlenici Lilo Cosmetics d.o.o. rado pričaju o Molly i potvrdili su nam da je uz nju atmosfera na poslu mnogo opuštenija i da su svi veseliji.

„Volim pse, odrasla sam uz pse i govore mi čak da sam ‘dog talker’. Međutim, moram reći da nismo pohađali Dogs Trust Školu za pse, i da nisam uspostavila kontakt sa Molly, ništa ovo ne bi bilo moguće. U početku se zaista nismo razumjele. Instruktori su mi dosta pomogli da kontinuirano i pravilno radim s njom, a sada komuniciramo bez ijedne riječi.“ Ovako govori Marija Spirkovska i dodaje da savjetuje svakom vlasniku psa, posebno ako ga je tek nabavio, da se obavezno prijavi za Školu za pse i da nauči kako komunicirati sa svojim psom. „Odnos sa psom sa kojima se razumijete je neprocjenjiv jer tada dobijete istinski najboljeg prijatelja! U očima Molly ja sam najbolja na svijetu i to mi je velika inspiracija da budem baš onakva kakvu me Molly vidi“, zaključuje Marija.