Poziv nadležnim lokalnim vlastima na hitnu reakciju na monstruozno povređivanje psa u Sarajevu

Fotografija Richard Murgatroy.

U povodu brutalnog incidenta koji se desio u Sarajevu, 17.6. 2021. godine, a kojem smo svjedočili putem video snimka, Dogs Trust želi izraziti duboku potresenost zbog načina hvatanja napuštenog psa na Alipašinom polju, a koji je, kako saznajemo, nakon ovako okrutnog zlostavljanja, zahvaljujući brzoj intervenciji ipak preživio.

Ovakva monstruozna okrutnost prema psima i svim živim bićima ne bi se trebala više nigdje dešavati, a posebno ne u glavnom gradu. Ovako namjerno uzrokovane patnje duboko je potresno i za građane, a pogotovo za djecu.

Isključivo humano hvatanje pasa od strane obučenih i ovlaštenih lica,  s ciljem da se psi zbrinu, dio je transparentnog sistema za upravljanje populacijom pasa. Humano hvatanje podrazumijeva korištenje opreme za humano hvatanje na adekvatan način, uz minimum stresa za psa,  a posebno bez rizika od njegovog povređivanja.

Budući da se na snimku jasno vidi  surovo vučenje i podizanje psa koji je pretrpio stravičan stres i koji je i pored teških posljedica povreda i davljenja oprugom, naknadno saznajemo, ipak spašen, pozivamo odgovorne nalogodavce ove aktivnosti hvatanja pasa, da se hitno izjasne o ovom bezdušnom djelu, da poduzmu rigorozne zakonske mjere prema počiniocu, te da hitno osiguraju da je osoblje koje hvata pse obučeno i dovoljno senzibilno da nikada ne koristi nehumane postupke prema psu.

Jako je važno da odgovrne vlasti poduzmu sve da se da se ovako nešto nikada ne ponovi.

Fondacija Dogs Trust je kroz svoje programe ovom kantonu preko 7 godina pružala podršku za humano, trajno, sistemsko i zakonsko rješavanje problema pasa lutalica, i upozoravala da nehumana, nezakonita, „brza“ rješenja bez sistemskog pristupa samo prolongiraju trajno rješenje, produžavaju problem zajednici, i uzrokuju nepotrebnu patnju i stradanje pasa.

Još jednom pozivamo sve nadležne institucije u Kantonu Sarajevo da hitno reaguju na ovaj strašni slučaj i da o tome obavijeste javnost, kao i da što prije pojačaju inicijativu da mjere zakona uvežu u transparentan sistem s kojim će i građani biti upoznati, i da osiguraju njegovo dosljedno provođenje.