Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH izražava zabrinutost zbog mogućeg napuštanja pasa usljed zablude – psi ne prenose COVID-19

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH izražava zabrinutost zbog mogućeg napuštanja pasa usljed zablude – psi ne prenose COVID-19

Predstavništvo Fondacije Dogs Trustu BiH izražava zabrinutost zbog vlasnika koji napuštaju pse usljed zablude – psi ne prenose COVID-19, o čemu je izvijestilo i Svjetsko udruženje za male životinje (WSAVA) čiju objavu Vam prenosimo u cijelosti:

WSAVA ohrabruje vlasnike pasa

“Ne postoje dokazi da se COVID-19 može prenijeti s ljubimaca na ljude”

Nakon vijesti da je u Hong Kong-u uginuo pas koji je bio u karantenu zbog pozitivnog nalaza na SARS-CoV-2, Svjetsko udružene za male životinje (WSAVA) se odlučila obratiti vlasnicima pasa. Pas u Hong Kong-u pušten je iz karantena nakon dvije sedmice, i nekoliko ponovljenih negativnih testova na koronavirus.

Pas, sedamnaestogodišnji Pomeranac, nije pokazao kliničke znakove virusa COVID-19. Međutim, pas je imao značajne nepovezane zdravstvene probleme, uključujući koronarne i probleme sa bubrezima, za koje se vjeruje da su, uz starost, uzrok smrt. Moguće je da su zdravstveni problemi psa dodatno izraženi prilikom boravka u karantenu, daleko od njemu poznate okoline. WSAVA potvrđuje da ne postoje dokazi da je pas imao COVID-19, niti da je mogao prenijeti virus drugom psu ili čovjeku.

19. marta, Odjel za poljoprivredu, ribarstvo, i zaštitu okoliša u Hong Kong-u objavio je da je drugi pas, Njemački ovčar, također imao pozitivan test na SARS-CoV-2. Pas je stavljen u karanten nakon što je kod njegovog vlasnika potvrđen COVID-19. Iako je pas imao pozitivan test, nije pokazao kliničke znakove bolesti. Još jedan pas, iz istog domaćinstva, imao je negativan test, bez relevantnih kliničkih znakova bolesti. Ovaj pas je također stavljen u karanten. Psi će se nastaviti testirati tokom njihovog boravka u karantenu.

Predsjednik WSAVA, Dr. Shane Ryan, rekao je: “Iako još uvijek postoji mnogo toga što ne znamo o COVID-19, znamo da Pomeranac nije uginuo od virusa, te da drugi pas također ne pokazuje nikakve znakove bolesti niti da virus može prenijeti na ljude. Trenutni dokazi još uvijek upućuju na zaključak da se COVID-19 ne može prenijeti s ljubimaca na čovjeka.”

WSAVA naglašava da je prioritet ove organizacije podrška članovima, veterinarima, koji se brinu o kućnim ljubimcima širom svijeta i vlasnicima pasa pojašnjava da nema mjesta za paniku. Umjesto toga, savjetuje da vlasnici nastave odgovorno brinuti za svoje ljubimce i uživati u njihovom društvu. U teškim vremenima, kao što su ova s kojim se danas suočavamo, ljubimci imaju važnu pozitivnu ulogu jer nude društvo vlasnicima koji su izolirani i usamljeni.

WSAVA naučni komitet i komitet za program Jedno zdravlje rade zajedno da ponude savjete svojim članovima i vlasnicima pasa. Savjete možete pročitati na sljedećem linku:

https://wsava.org/wp-content/uploads/2020/03/COVID-19_WSAVA-Advisory-Document-Mar-19-2020.pdf

Dr. Michael Lappin, predsjedavajući WSAVA Odbora za Jedno zdravlje i Dr Mary Marcondes, kopredsjednica WSAVA Naučno-savjetodavnog Odbora, savjetuju veterinare da podsjete vlasnike da:

  • svoje ljubimce drže sa sobom za vrijeme karantena;
  • održavaju higijenu, uključujući obavezno pranje ruku nakon igre sa svojim ljubimcima;
  • u slučaju hospitalizacije, dogovore brigu za životinje koje ostanu u kući;
  • za sva dodatna pitanja kontaktiraju svog veterinara.

13. marta, IDEXX Laboratories, međunarodni dobavljač veterinarske dijagnostike i softvera, objavile su da su procijenile hiljade uzoraka pasa i mačaka tokom provjere novog sistema za veterinarska ispitivanja za SARS-CoV-2 i nisu dobile pozitivne rezultate.

Dr. Ryan je nastavio: „I dalje smo veoma zabrinuti zbog izvještaja da su mnoge životinje napuštene, usmrćene ili ostavljene u skloništa, jer se njihovi vlasnici boje da bi mogli prenijeti virus, iako to nije potkrijepljeno dokazima. Osim patnje koju ovo uzrokuje životinjama, njihovi vlasnici ostaju uskraćeni za sve koristi i pozitivne aspekte posjedovanja kućnog ljubimca koji su sada nam sada još važniji jer su mnogi od nas primorani da ograniče kontakt s drugim ljudima.

„Pozivamo vlasnike kućnih ljubimaca da poslušaju savjete svog veterinara i da poštuju naše preporuke kako bi, zajedno s svojim kućnim ljubimcima, ostali sigurni.“

WSAVA predstavlja više od 200.000 veterinara širom svijeta putem svojih 113 udruženja članica. Temeljne aktivnosti ove organizacije uključuju razvoj WSAVA globalnih smjernica u ključnim područjima veterinarske prakse, uključujući upravljanje bolom, prehranu, vakcinaciju i pružanje kontinuirane edukacije.

Za više informacija kontaktirajte:
WSAVA PR Konsultant, Rebecca George
E-mail:  rebecca@georgepr.com
Tel: +44 (0) 7974 161108/+44 (0) 1449 737281