Preliminarni rezultati jesenje kampanje masovne sterilizacije pasa pokazuju da je u Kantonu Sarajevo i u Istočnom Sarajevu u 29 dana obrađeno 2.771 pasa

Tokom 29 dana koliko je trajala kampanja masovne sterilizacije, obrađen je oko 2.771 pas, čime je ukupan broj pasa obrađenih uz podršku Dogs Trut-a u protekle dvije godine dostigao cifru od oko 8.000, pokazuju preliminarni rezultati.

Kampanja, koja je organizirana u saradnji sa lokalnim vlastima, klinikama i nevladinim organizacijama počela je 15.9. a završila 18.10.2014. godine. Prema još nepotpunom izvještaju, od 2.771 obrađenog psa, 1.954 su bili psi lutalice, a 817 vlasnički psi.
“Dogs Trust je izuzetno zadovoljan radom svog predstavništva u BiH koje svesrdno pruža savjetodavnu, tehničku ali i finansijsku potporu vlastima i ostalim lokalnim akterima u procesu provedbe Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH,” rekao je vođa međunarodnog odjela Dogs Trust-a, Gareth Thomas, i dodao da je Dogs Trust “ohrabren nedavnim pomakom u saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, te da namjerava nastaviti sa svojom značajnom podrškom s ciljem da se što prije uspostavi trajni sistem za upravljanje populacijom pasa.”

Dogs Trust vjeruje da je potpuno i dosljedno provođenje Zakona, kroz uspostavu samoodrživog sistema za upravljanje populacijom pasa, koji će između ostalog djelovati i na glavni uzrok problema – neodgovorno vlasništvo, jedini pravi put da se dođe do trajnog rješenja problema , u skladu sa opredjeljenjem Bosne i Hercegovine za EU integracije.
“Svi psi lutalice su napušteni vlasnički psi i njihovi potomci, dakle na ulicama su radi neodgovornog vlasništva. Njihov broj te napadi na ljude i imovinu predstavljaju veliki problem za zajednicu, što je sve greška ljudi – kako neodgovornih vlasnika tako i vlasti koje su do sad slabo provodile Zakon. Pozivamo s toga još jednom sve koji učestvuju u provedbi Zakona da to urade hitno, sveobuhvatnoi i dosljedno, time rješavajući sadašnji problem ali i sprečavajući njegovo ponavljanje u budućnosti” rekao je Anel Bećirović, šef Predstavništa Dogs Trust u BiH.