Razvijanje inteligencije pasa važno je za pse i njihove vlasnike

Kada ljubitelji pasa zamišljaju svog novog najboljeg prijatelja, maštaju o tome kako se s njim lijepo šetaju, kako ih pas sluša, hoda uz nogu, čeka kada mu se kaže, vrati se s lopticom, ne dira ono što ne treba…

Stvarnost nažalost može biti tužnija i za psa i za vlasnika ako ne razumiju jedan drugoga.

Ako vlasnik odluči da nauči kako da svog psa bolje razumije i kako da ga obuči koristeći samo pozitivne asocijacije i nagrade, idilična slika može postati stvarnost!

Dogs Trust Škola za pse je pravo mjesto da bez troška iz svog džepa naučite kako da vas pas sluša sa zadovoljstvom i kako da izgradite jaku vezu s njim i nikada, baš nikada ga ne poželite napustiti!

Vlasnici pasa najčešće su svjesni potreba za očuvanjem fizičkog zdravlja svojih ljubimaca, pa svoje pse redovno vode u šetnju i na veterinarske preglede.

Ali, jeste li znali da sama fizička vježba zapravo psa može još više razbuditi, a da će ga vježbanje inteligencije učiniti zadovoljnijim i umornijim?

O ovoj temi smo za vas razgovarali sa stručnjakom za obuku pasa i Instruktorom u Dogs Trust Školi za pse, Ensarom Međedovićem.

Ensare, zašto je razvijanje i vježbanje inteligencije pasa važno i za pse i za njihove vlasnike?

Prije svega, dovoljna količina vježbe kroz igru i nagrađivanje i poticanje rješavanja izazova adekvatnih za svakog psa definitivno će psa opustiti i smanjiti mu nivo stresa, ali će naravno ojačati i njihovu snalažljivost, i inteligenciju i samopouzdanje, pa i spretnost i sposobnost traganja.

Dodatno, mentalni izazovi su odličan način da smanjite dosadu kod vašeg psa u trenucima kada niste u mogućnosti da mu se u potpunosti posvetite, zbog drugih obaveza.  Ovo je posebno bitno za vlasnika, jer ove aktivnosti mogu ponuditi mogućnost produženog animiranja psa kada ga ostavljamo samog kod kuće.

A važno je napomenuti da je sve to dobro i za zajednicu jer adekvatno mentalno stimulisani psi rjeđe ispoljavaju neželjena ponašanja.

Šta vlasnici mogu učiniti da svom ljubimcu ponude dodatni mentalni izazov?

Mada postoje brojne igračke namijenjene baš za ovu svrhu, rad na razvijanju inteligencije vašeg psa uz malo kreativnosti ne mora značiti i dodatni trošak. Postoji mnogo različitih načina da vašem psu obogatite okruženje u kojem se nalazi kroz svakodnevnu igru i kreiranje izazova koristeći sva njegova čula.

Redovne šetnje možete pretvoriti u interaktivne tako što ćete psu usput davati zadatke uz omiljene igračke ili kroz sakrivanje hrane za kojom će pas tragati.

Kada ste kod kuće, umjesto da psu date cijeli obrok odjednom, raspodijelite ga na manje porcije i koristite za nagrađivanje uz obuku i igru.

U toku dana, hranu također možete ponuditi na razne, zanimljivije načine nego inače, npr. koristeći zdjele za produženo hranjenje, igračke koje ispuštanju hranu ili gumene igračke koje se mogu unaprijed napuniti hranom i zalediti.

Budite kreativni i od onoga što već imate u kući, napravite svom psu igre i igračke, ali budite pažljivi i uvijek koristite materijale koji su sigurni za psa.

Ko se sve može prijaviti za obuku u Školi za pse?

 Obuka je potrebna svakom psu i važna za dobrobit psa, vlasnika i zajednice, tako da se svi mogu prijaviti. Međutim, psi, kao i mi, najbolje uče kada su još mladi, pa se ova obuka posebno preporučuje vlasnicima koji su tek nabavili psa. Tako će se pas od malena naučiti lijepom ponašanju i povezivati ga s nečim prijatnim za njega, jer mi u Školi za pse koristimo najefikasniju metodu – samo pozitivnu motivaciju i nikada kažnjavanje. Jedini uslov da biste krenuli na obuku je da je vaš pas primio vakcine protiv zaraznih bolesti jer je tako zaštićen i on i njegovi drugari s kojima će pohađati časove.

Školu za pse je do sada uspješno završilo preko 850 vlasnika sa svojim krznenim prijateljima, prijavite se i vi! Za besplatnu edukaciju vlasnika i obuku pasa možete se prijaviti tako što popunite prijavni obrazac za Školu za pse na web stranici Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH.