Samopouzdanje vašeg psa

Svaki pas je različit baš kao i svaki čovjek pa neki prirodno imaju više samopouzdanja od drugih. Ako je vaš pas oprezan i pomalo uplašen, važno je da mu pomognete da stekne povjerenje, jer psima koji razviju tjeskobu i strah, život se povremeno može učiniti iznimno teškim.

Ako primijetite da vašem psu nedostaje samopouzdanja ili da se pomalo „srami“, nemojte brinuti jer postoji mnogo toga što možete uraditi da mu pomognete u razvoju samopouzdanja!

Pomozite vašem psu

Naučite prepoznati govor tijela vašeg psa, npr. kada se uplaše:

  • neki psi postanu tihi i ukočeni
  • neki psi postanu „hiperaktivni“ i glasni
  • neki psi drhte i cvile
  • neki psi se ponašaju defanzivno, npr. bježe, kriju se, dršću ili čak napadaju, reže i laju

Kada prepoznate kako vaš pas pokazuje da je uplašen, znat ćete koja vrsta sredine, situacija ili interakcija prouzrokuje njegovo ponašanje.

Izbjegavajte stvari koje vašeg psa straše

Psi koji se često suočavaju sa stvarima koje ih plaše općenito su više anksiozni i osjetljivi. Napravite spisak svega što zastrašuje vašeg psa; to mogu biti glasni zvukovi, putovanje automobilom, susreti s drugim psima ili ljudima, povišeni glasovi, odlazak na šišanje i kupanje, usisivač, itd. Ako bar neke od ovih stvari možete izbjeći, onda to i učinite. Međutim, ako ne možete, ipak razmislite kako da umanjite njihov efekat.

Ako se pas nečega plaši, odmaknite se od izvora njegovog straha

Sada kada znate šta plaši vašeg psa i kako na to reaguje, pomozite mu tako što ćete ga odmah odmaknuti od izvora straha i više ga ne izlagati situacijama koje ga plaše.

Nikada ne koristite metode obuke koje nanose bol, nelagodu ili strah

Promjena ponašanja vašeg psa pomoću pozitivnih tehnika treninga, na temelju nagrađivanja, mnogo je učinkovitija i izvrsna je metoda za izgradnju snažne veze sa vašim psom. S druge strane, ako je vaš pas uplašen i to pokazuje ponašanjem koje vama ne odgovara, najgore što možete uraditi je da ga zbog toga kinjite, ružite ili da ga, što je najgore, kažnjavate. Strah i nesigurnost će se u tom slučaju samo još više pojačati, dok će pozitivan pristup sigurno uroditi plodom.

Nagradite hrabrost ali ne dolazite u iskušenje da svog psa suočavate sa situacijom koja ga straši

Uvijek nagradite hrabro ili istraživačko ponašanje svog ljubimca. Idealno vrijeme da svog psa nagradite pohvalama, igrom ili poslasticama je kada je vaš pas malo nervozan, ali ipak svojom voljom ide naprijed da pronjuška, ili ako čuje buku na koju bi obično reagovao, a to ipak ne uradi.

Nagrade uvijek dajite kao direktan odgovor na hrabro ponašanje vašeg psa, a ne da nagrade koristite kako biste psa namamili da uđe u za njega zastrašujuću situaciju. Namamiti vašeg psa u situaciju koja ga zastrašuje, ne uklanja strah, već naprotiv – može pogoršati problem.

Izgradnja samopouzdanja izvan kuće

Šetnje, izlazak i zajedničko igranje i istraživanje je nešto što bi trebalo biti kao ugodna svakodnevnica vašeg psa. Međutim, tako veliki svijet kod nekih pasa može izazvati zabrinutost. Razlozi mogu biti brojni, od zvukova saobraćaja, okolne buke, ljudi i drugih pasa. Ali ne brinite ako se vaš pas isprva čini povučenim, jer postoji mnogo načina da mu pomognete u tome da uživa u šetnjama, čime mu istovremeno pomažete da izgradi samopouzdanje!

Sigurnost na prvom mjestu!

Ako smatrate da morate odustati od boravka s vašim psom na otvorenom jer vam se čini uplašenim, uredu je obustaviti šetnju ili krenuti kući čim pas obavi nuždu. Ako pas nikada nije voljan napustiti kuću, nemojte ga na to naglo tjerati. Time ćete rizikovati da se uspaniči, a najbitnije od svega je da vaš pas zna da vam može vjerovati! Umjesto toga, prvo potražite pomoć od vašeg veterinara da budete sigurni da ne postoji medicinski uzrok za njegovo ponašanje, a zatim od iskusnog stručnjaka za ponašanje pasa! Ako živite u Sarajevu ili Zenici te okolini ovih gradova, prijavite se za besplatnu Dogs Trust Školu za pse.

Kratko ali slatko!

Svi žele da njihov pas uvijek bude sretan, pa ako to znači da vaš ljubimac uživa samo u prvih nekoliko minuta šetnje, uredu je ići samo u kraće šetnje. Ako imate svoju baštu, s vježbom počnite tu: provodite vrijeme s vašim ljubimcem u zabavnim aktivnostima – razbacajte njegove omiljene poslastice i navedite ga da ih traži, ili za istu svrhu koristite igračke. Pobrinite se da vaš pas uvijek ima mogućnost da se vrati u kuću ako to želi i poštujte njegov izbor jer on najbolje zna kako se osjeća! Ako se pas vrati u kuću, i vi uđite s njim i nastavite s igrama u zatvorenom prostoru, pa će se sljedeći put osjećati sigurnije!

Plan za uspjeh

Prije izlaska planirajte gdje ćete ići kako biste izbjegli stvari koje plaše vašeg ljubimca. Šetajte po tišim područjima gdje se ne dešava mnogo toga što bi moglo iznenaditi vašeg psa.

Nemojte biti pod pritiskom da svog psa morate navesti na interakciju s drugim psima ako ih se plaši. Sasvim je uredu da se umjesto interakcije s drugim psima igra s vama.

Budite spremni da pristojno zamolite ljude da ne dodiruju vašeg psa dok je nervozan – vašem ljubimcu je potrebno da mu vi pomognete da se osjeća sigurno. Objasnite da je vašem psu malo neugodno i da mu mogu pomoći tako što će mu se diviti iz daljine!

Ako vaš pas izgleda prestrašen zbog nečega, bit će puno sretniji kada se udaljite od izvora zabrinutosti. Mirno ga odvedite i pokušajte mu odvratiti pažnju poslasticama i igračkama. Ako ga ne možete smiriti i ako je i dalje preplašen, onda staloženo krenite kući, na sigurno.

Zabavite se!

Bavite se zabavnim aktivnostima u kojim vaš pas uživa i kod kuće i na otvorenom jer će mu to pomoći da nauči uživati i u vanjskom svijetu.

Ponesite omiljene igračke sa sobom i u šetnju i igrajte se s njima! Možete izaći u neposrednu blizinu kuće i tu se igrati i zabaviti s njim, tako da se brzo možete vratiti kući; postepeno i kroz igru proširujte razdaljinu između kuće i mjesta gdje ste psa izveli. Jako dobra taktika je da koristite ukusne poslastice kako biste vježbali komande koje vaš pas već dobro zna, tako da se osjeća samouvjerenim da će ih uraditi kako treba.

Sve ovo mu može skrenuti pažnju od bilo čega što mu se čini zastrašujućim u okolini i tako pomoći svom ljubimcu bude sretan i da ima veliko povjerenje u vas.

Pratite ove savjete jer ćete tako stalno raditi na jačanju samopouzdanja vašeg psa, a pri tom, vaše šetnje postepeno mogu postati sve duže i raznolikije. Međutim, ako u bilo kojem trenutku smatrate da se samopouzdanje vašeg psa pogoršava ili da se uplaši češće nego inače, obavezno psa odmaknite od tog izvora i odmah se obratite veterinaru koji vas može uputiti na stručnjaka za ponašanje pasa.

Svaki pas je jedinstven! U izgradnji njegovog samopouzdanja koristite njegove najdraže predmete kako bi se i na otvorenom osjećao siguran i sretan.