Savjeti za njegu vašeg psa u toku zime

Kako se temperature polako snižavaju i naši četveronožni prijatelji se trebaju pripremiti za zimu. Za vas imamo nekoliko korisnih savjeta kako da osigurate da vaši psi budu sigurni u toku zime, te kako da izbjegnete potencijalno opasne zimske šetnje.

Kako osigurati da vašem psu bude toplo

Dozvolite da vašem psu naraste zimska dlaka
Posebno ako imate štene, psa sa kratkom dlakom ili starog psa, kupite mu odgovarajući zimski kaputić – ali obratite pažnju da kaputić bude lako vidljiv u mraku.

Jako je bitno da novi komad odjeće vašem psu uvedete oprezno i postepeno kako bi se vaš pas osjećao ugodno u njemu i rado ga nosio.
Psi nekada negoduju kada je vrijeme da se prsnik ili kaput obuče preko njihove glave, pa osigurajte da imate dovoljno poslastica koje vaš pas voli te ih ponudite prvih nekoliko puta dok mu oblačite kaput, te kada se prvo počnu kretati u njemu jer im i to može biti neobično. Trebat će vremena da se naviknu na novi komad odjeće te na način na koji on utječe na njihovo prirodno kretanje, pa poslastice rasporedite po prostoriji i dozvolite im da se slobodno kreću i sami ih traže. Ovo će istovremeno poslužiti kao distrakcija, ali i nagrada.

Ako dosljedno budete nudili poslastice svaki put kada im oblačite kaput, uskoro će naučiti da se raduju šetnji sa kaputićem.

Pružite vašem psu priliku za aktivnosti i tokom hladnih zimskih dana.

Tokom zime ćete vjerovatno provoditi više vremena u kući sa vašim psom. Potrudite se da vaš pas uvijek ima dovoljno aktivnosti i unutar kuće, ali i da ga naučite da se opusti i zabavi sam kada ste vi zauzeti. Igračke u koju se stavi hrana mogu biti vrlo korisne kako bi vašeg psa zabavili duži period bez da mu je potrebna vaša pažnja.