Sretno udomljeni psi: Bas, Gaga, Princ i Giovani

Dogs Trust je 2018. godine pokrenuo svoj prvi angažman na udomljavanju pasa! Program fostering udomljavanja po visokim standardima Fondacije Dogs Trust! Kao pilot-projekat Program fostering udomljavanja provodi se za sada samo u Kantonu Sarajevo. Psi koje udomljavamo su napušteni mješanci sa ulice koje identificiraju veterinarske stanice. Veliki broj napuštenih pasa su kvalitetni i zdravi, a neki od njih imaju predispoziciju da se brzo naviknu na dom, pa su to psi koje ciljamo, a koje procjenjuju naši stručnjaci. Fostering volonteri koji se privremeno brinu o foster psima ključni su za provođenje ovog programa, dok Dogs Trust finansira sve što je psu potrebno dok je u svom privremenom domu.

BAS

Bas je opušten i razigran pas, uvijek prijateljski raspoložen prema drugim ljudima i psima koji je svoj zauvijek dom pronašao u četveročlanoj porodici. Novi odgovorni vlasnici Tarik i Bakir odmah su se prijavili u Dogs Trust Školu za pse, te su s Basom u potpunosti iskoristili i ovaj besplatni program edukacije vlasnika i obuke pasa. Bas sada odlično sluša i u kući i u šetnji, a osnovne komande naučene u Školi za pse vježbaju tokom svakodnevne igre i druženja sa svojim novim ljubimcem.

„Bas se odlično uklopio u naš dom. Donio nam je mnogo sreće i ljubavi. Uz psa jednostavno više nikada nećete biti tužni jer je on uvijek tu da vas usreći i popravi raspoloženje!“, u razgovoru nam je rekla Mirzeta, Tarikova i Bakirova mama.

GAGA

Gaga je usrećila djevojčicu Amilu koja je imala veliku želju da udomi psa, a roditelji su joj to omogućili tako što su kontaktirali Dogs Trust i prijavili se. Gaga je, sa svojim bratom Basom, u Dogs Trust Program ušla kao štene od dva mjeseca. Mirna je i povučena te se kao takva odlično uklopila u porodicu s djecom.

„Gaga je veoma dobar pas koji voli da se igra i mazi, umiljata je i mirna, jednostavno najbolji pas kojeg smo imali do sada. Možemo sa sigurnošću reći da je njen dolazak u naš dom u potpunosti promijenio naš život!“, rekla nam je Amila.

PRINC

Princ je svoj zauvijek dom pronašao kod udomitelja koji su u Sarajevo doselili iz Turske. Deniz i Gurkan su nakon dolaska u Sarajevo krenuli u potragu za psom jer su shvatili da im nedostaje jedan prijatelj, te su se obratili Dogs Trustu i saznali za Program fostering udomljavanja.

„Sjećam se kada sam prvi put vidio Princa, čim me je pogledao, odmah se razveselio i počeo da maše repom. Kada se navikao na mene, pružio mi je šapu a ja sam mu pružio ruku. Tada smo već vidjeli da je Princ prijateljski raspoložen i jako razigran te smo se tako i odlučili za njega“, ispričao nam je Gurkan.

Navikavanje na novi dom trajalo je nekoliko dana, s obzirom da je Princ već bio naučen na kućni red i sa svojom privremenom porodicom već ranije pohađao časove u Školi za pse. Najveći izazov bio je naučiti Princa na drugi jezik i komande na turskom jeziku. Međutim, ovu prepreku savladali su brzo uz stručne savjete instruktora Dogs Trust Škole za pse, te sada žive sretno u harmoniji.

Princ sada ima još jedno ime koje su mu dali njegovi novi vlasnici – Paša!

GIOVANI

Smiješan, šašav, on se šunja
Malo Maza, više Lunja
Mazilica koja laje
Svima se na znanje daje

Ej Đovani, gdje je lijevo
Ja od sreće sa njim pjev'o
Dok sam šet'o dragog psića
Odma’ ispod Trebevića

Uplaši se sjene svoje
Šta je ljudi, štene to je
Ali srca puno ima
Za svađu sa gavranima

Trči, ljubi, raduje se
Prodaje ti fore razne
On je cuko kakvog nema
Zna da moje srce mazne

Iz Dogs Trusta došao je
Radost, sreću, donio je
Eto, ljudi, baš vam hvala
Ja sad imam malog lava

On rep ima da ga ganja
Veselo u krugu svome
Al’ ga volim burazeru
I u srcu on je mome

Mladen Mađarević

Za više informacija o ovom Programu pozovite fostering koordinatora Amera Talića na broj 063 299 224 ili posjetite www.dogstrust.ba