Sretno udomljeni psi: Teo, Joker i Dama

Dogs Trust je 2018. godine pokrenuo svoj prvi angažman na udomljavanju pasa! Program fostering udomljavanja po visokim standardima Fondacije Dogs Trust! Kao pilot-projekat Program fostering udomljavanja provodi se za sada samo u Kantonu Sarajevo. Psi koje udomljavamo su napušteni mješanci sa ulice koje identificiraju veterinarske stanice. Veliki broj napuštenih pasa su kvalitetni i zdravi, a neki od njih imaju predispoziciju da se brzo naviknu na dom, pa su to psi koje ciljamo, a koje procjenjuju naši stručnjaci. Fostering volonteri koji se privremeno brinu o foster psima ključni su za provođenje ovog programa, dok Dogs Trust finansira sve što je psu potrebno dok je u svom privremenom domu.

TEO

Teo je umiljat, opušten, tolerantan i radostan pas! Idealan je za porodicu kojoj treba maza i ljubimac koji će dobro slušati, igrati se sa djecom i sa svojim ljudima ići svuda gdje je psima dozvoljeno.

Kada je Teo identificiran kroz kampanju masovne sterilizacije, odmah je bilo jasno da bi, da može govoriti, rekao – povedite me kući! Naša fostering volonterka Tanja Đozo postala je njegovo prvo iskustvo sa vlasnikom, a ovo iskustvo bilo je oplemenjujuće i za Tanju i za Tea.

Kada je naš fostering koordinator Amer pronašao udomitelje koji su kao stvoreni za Tea, za Tanju koja je zavoljela ovog nedužnog, dobroćudnog psića to je bilo ujedno slatko i gorko iskustvo. Ali zadovoljstvo što će Teo imati svoj zauvijek dom i mogućnost da pomogne i drugim psima da budu takve sreće bilo je veće!

Teovi zauvijek vlasnici su majka i kćerka Ismeta Elezović i Ema Džidić koje su za Cukicu otkrile šta ih je potaknulo na odluku da udome psa!

„Kada sam ja dobila dijete, odluku o nabavci psa odgađala je briga oko toga kako obaveze oko kućnog ljubimca spojiti sa navikama djeteta, obavezama mene kao majke, i dugo sam izbjegavala taj ozbiljan razgovor da ne bi izigrala obećanje dato svojoj kćerki Emi da će jednog dana dobiti vlastitog psa“, kaže Ismeta.

Zašto baš Teo?

„Ja sam prvi put upoznala Tea u konjičkom klubu u kojem jašem već 5 godina jer je moja instruktorica Tanja bila volonterka kod koje je Teo boravio do konačnog udomljavanja. Taj prvi susret je bio sudbonosan, ljubav na prvi pogled. Teo je jedan predivan pas koji bi samo da se mazi.“ Ovako svoj prvi susret sa Teom opisuje Ema.

„Teo je bio pas kojeg je moja kćerka Ema upoznala jer je boravio kod njene instruktorice jahanja, njegove fostering volonterke Tanje. To je bio susret koji je odredio i njegovu i našu sudbinu. Kada je on bio spreman za udomljavanje, mi smo odlučili da apliciramo i prošli smo kompletnu Dogs Trust proceduru za udomitelje. Organizacija je Tea u potpunosti pripremila za udomljavanje, ali je pripremila i nas. Ulila nam je povjerenje da ćemo zaista dobiti psa koji nama odgovara, ali i da mi odgovaramo njemu. Vrlo sam zahvalna što smo baš putem Dogs Trust Programa udomljavanja udomili Tea“, izjavila je Ismeta.

Potrebe Tea za aktivnošću i veličinom doma su se savršeno uklapale sa mogućnostima ove porodice a Teo će imati priliku da povremeno viđa i Tanju, koju je tokom privremenog boravka u njenom domu zaista zavolio.

Kako se Teo uklopio u vašu porodicu?

„Kada je Teo došao u naš dom, to je bilo kao da je kod nas boravio već nekoliko godina. Imati psa kao prijatelja, kućnog ljubimca je nevjerovatno. U stresnim situacijama je uvijek tu za mene i znam da me kući uvijek neko čeka i pravi mi društvo“, sa nama je podijelila Ema a Ismeta je dodala: „Izabrati psa vam je kao kada birate prijatelja, želite da to bude neko ko se neće ljutiti na vašu narav, na način na koji vi ispunjavate vaše obaveze i neko ko će vas bodriti. Kada god se udovoljava njegovim potrebama, on je tu da pokaže zahvalnost.“

JOKER

Joker je lijep, umiljat, pametan i sjajnog karaktera!

Joker je bio napušteni psić koji je doveden u veterinarsku stanicu. Iako je bio jako mlad i mali, činilo se kao da se ne plaši ničega, kao da još nije osjetio loša iskustva života na ulici sa koje je došao. Željeli smo da tako i ostane pa je Joker otišao volonterki Lani Klačar koja se, kao i svi koji su ga ikada vidjeli, odmah zaljubila u njega, i koja se o njemu sjajno brinula…

“Joker je zračio karakterom, to je pas koji vas kupi na prvi pogled”, o Jokeru kaže Mufid Aruković, instruktor u Dogs Trust Školi za pse.

Joker je u dosta kratkom vremenu pronašao svoje zauvijek vlasnike Berinu i Emina!

“Jokera, Đoleta, upoznali smo na Danu otvorenih vrata Dogs Trust Škole za pse i svidio nam se na prvi pogled. Joker je veseo, društven pas, socijalizovan. Voli druge pse i druge ljude. Izuzetno je aktivan, traži fizičku aktivnost, šetnju i u tome uživa. Pametan je pas, već je naučio nekoliko komandi i mi smo sretni i prezadovoljni što je dio naše porodice”, rekli su nam Berina i Emin Hajrić, Jokerovi zauvijek vlasnici.

DAMA

Dama je treći pas u Programu fostering udomljavanja i već je bila nekoliko puta na časovima u Dogs Trust Školi za pse. Dama je dobila ime jer je malog rasta i slatkog lica, a procijenjena je kao pas koji će se lako uklopiti u skoro svaki dom. Vrlo je inteligentna i dosta je toga već naučila, a ima kapaciteta za još mnogo!

Damina zauvijek vlasnica studentica Adna Beširević sa nama je podijelila svoj prvi dojam o Dami: „Dama je divan pas. Kada je došla odmah mi je pritrčala i sa sobom donijela mnogo pozitivne energije – bilo mi je jasno da sam se i ja njoj odmah svidjela!“

Za više informacija o ovom Programu pozovite fostering koordinatora Amera Talića na broj 063 299 224 ili posjetite www.dogstrust.ba