Sterilizacija/kastracija pasa dio je odgovornog vlasništva

O tome zašto je sterilizacija/kastracija pasa važna za zdravlje psa, ali i dobrobit zajednice, razgovarali smo sa Nejrom Mašnić, DVM i veterinarskom koordinatoricom Predstavništva

Šta je sterilizacija/kastracija pasa?

Sterilizacija/kastracija psa rutinski je operativni zahvat koji predstavlja najefikasniju humanu metodu upravljanja populacijom pasa, jer sprečava nova legla pasa na ulicama kao i rađanje neželjenih kučića o kojim se vlasnici najčešće ne mogu brinuti, te koji onda završe napušteni na ulici.

Zašto je sterilizacija/kastracija psa važna?

Sterilizacija/kastracija psa sa sobom povlači brojne prednosti, kako za psa, tako i za vlasnika, ali i za zajednicu.

Kako sterilizacija utječe na ponašanje psa?

Sterilizacija pasa potiče mirnije, predvidljivije ponašanje pasa, čineći ga mnogo pogodnijim za ljubimca. Također, eliminira neželjeno seksualno ponašanje, te može spriječiti agresivno, borbeno i destruktivno ponašanje. Sterilizirani/kastrirani psi nisu skloni lutanju i označavanju svog teritorija. Ženke su dva puta godišnje po tri sedmice u sezoni parenja. U tom periodu ženka psa može se čudno ponašati želeći da pobjegne u potrazi za partnerom. Mužjaci se također mogu čudno ponašati u periodu kada je lokalna ženka u sezoni parenja. To ponašanje očituje se mogućim bježanjem, trčanjem – čak i prometnim ulicama, ili skakanjem s visine, balkona ili prozora.

A šta je sa zdravljem steriliziranog psa?

Skotnost psa može prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme kao što su upala maternice i mliječnih žlijezdi. Sterilizacija/kastracija psa u ranijem dobu smanjuje rizik nastanka pojedinih vrsta oboljenja i kod ženki i kod mužjaka.

Koje još prednosti sterilizacije ljubimaca možete navesti vlasnicima pasa?

Sterilizacijom/kastracijom psa izbjeći ćete troškove neplaniranog okota i brige o kučićima. Prevenirat ćete nezgodne situacije uzrokovane neobuzdanim ponašanjem psa koji je pod utjecajem reproduktivnih hormona, a mogu se izbjeći i visoki računi veterinarskih usluga.

Budite odgovoran vlasnik psa, sterilizirajte/kastrirajte svog psa jer je to najbolje i za njega, i za vas, i za cijelu zajednicu!

Sterilizaciju/kastraciju za vašeg krznenog prijatelja finansira Fondacija Dogs Trust, a proceduru zakažite direktno sa jednom od partnerskih veterinarskih klinika.

Samo uz sterilizaciju/kastraciju besplatni paket za vašeg psa uključuje i:

  • Vakcinu protiv bjesnila – ako vaš pas već nije vakcinisan za tekuću godinu. Vakcinisanje ljubimaca protiv bjesnila na godišnjoj osnovi je zakonska obaveza svakog vlasnika/vlasnice jer štiti i pse i zajednicu od ove opasne bolesti;
  • Tretman protiv crijevnih parazita koji sprečava širenje zoonoza (bolesti koje se mogu prenijeti sa psa na čovjeka);
  • Mikročip, ako ga vaš pas već nema. Označavanje ljubimaca je zakonska obaveza svakog vlasnika/vlasnice, a jako je važna za provođenje mjera odgovornog vlasništva te trajno rješavanje problema pasa lutalica, jer je neodgovorno vlasništvo pasa zapravo korijen problema napuštenih pasa.