Strah od vatrometa, petardi i drugih glasnih zvukova

Koliko su česti strahovi od buke kod pasa?

Najnovija istraživanja pokazuju da su strah od glasnih zvukova i buke vrlo česti među populacijom pasa. Zapravo, gotovo polovica vlasnika pasa je prijavila da njihov pas reagira na glasne zvukove pokazujući znakove straha ili tjeskobe, poput drhtanja ili skrivanja. Ovi izvještaji su prilično zabrinjavajući za dobrobit naših pasa ali i onih koji nažalost žive nezbrinuti na ulici.

Koji zvukovi uzrokuju najveći problem?

Kao što je i za očekivati, najviše vlasnika prijavljuje strahove kao odgovor na vatromet, a odmah zatim i na petarde. Pored vatrometa i petardi, psi se najviše boje grmljavine. Ne možemo kontrolirati prirodu, ali možemo biti svjesni svog ponašanja. Ljudi koji se vesele smatraju zvuk vatrometa izrazom slavlja, ali sa stanovišta pasa, ovi zvukovi se pojavljuju bez upozorenja i bez ikakvog vidljivog razloga!

Šta psi rade kada su uplašeni?

Neki psi imaju reakcije s kojima se dosta teško nositi! Neki od njih od stresa „iskopaju“ sve iz ormara, neki se sakriju ispod kreveta, trče iz sobe u sobu, ne mogu prestati da drhte. Ako se sa svojim psom zadesite vani, može se desiti da u panici pobjegnu od vas, potencijalno preko prometnica ili u drugih opasnih situacija.
Međutim, postoje psi koji pokazuju mnogo suptilnije znakove. U tim slučajevima vlasnici ne mogu uvijek prepoznati da postoji problem. Ponašanja psa koji reagira drugačije uključuje oblizivanje, inače nekarakteristično baljenje zavlačenje ispod stola ili sofe, i praćenja svog vlasnika u stopu, pripijajući se uz njega. Ovakvi psi su vjerovano podjednako pod stresom kao i oni koji pokazuju dramatično ponašanje, pa je jednako važno prepoznati ove znakove i pomoći svom psu u ovakvoj situaciji.

Šta uraditi ako se vaš pas uplaši glasnih zvukova?

Ako je vaš pas zabrinut zbog buke koju čuje, treba uzeti u obzir dvije stvari:
• Šta da uradim SADA, u noći s vatrometom i zvukovima petardi, ili tokom grmljavine
• Šta da uradim da mu dugoročno pomognem

Šta možete uraditi odmah

Najvažnije što trebate uraditi ako se vaš pas zabrine zbog glasnih zvukova je:

1. Reducirajte direktni utjecaj buke i bljeskova
Možete učiniti njegovo okruženje manje zastrašujućim tako što ćete pokušati sa što više moguće spriječiti zvukove vatrometa ili drugih zvukova. Zatvorite prozore i odvedite svog psa u središnji dio kuće šili stana, gdje se buka manje čuje. Možete i puštati muziku ili uključiti televizor koji će prigušiti vanjske zvukove. Također treba zatvoriti zavjese kako biste bili sigurni da vaš pas ne može vidjeti bljeskove vatrenog svjetla munja. Izbjegavajte izvođenje svog psa na mjesta gdje znate da postoji opasnost od vatrometa ili petardi; šetnju izaberite u vrijeme koje je sigurno.

2. Ostanite smireni i nemojte ružiti svog psa
Važno je da ostanete smiren i slijedite svoju rutinu. Ako radite nešto drugačije od uobičajenog, to će vjerojatno još više zabrinuti vašeg psa. Na primjer, ako se krećete naprijed ili idete nazad prema prozoru da provjerite šta se dešava, to će vjerojatno privući pažnju psa koji će također željeti da vidi šta se događa vani. Jednostavno, pokušajte se ponašati što uobičajenije sa svojim psom. Vaš ljubimac će prepoznati vašu zabrinutost i mogu zaključiti da je i vas strah buke koja se čuje vani. Čak i ako se vaš pas uspaniči ili učini nešto neugodno, poput kopanja iza sofe, nemojte ga ružiti ili ignorisati. On se tako ponaša jer se plaši, a ljutiti se na njega je jednostavno kontraproduktivno.

3. Pomozite svom psu da se nosi sa problemom
Avom psu trebate pomoći da pronađe način da se nosi sa bukom. Najbolji način da to učinite je da mu pružite ‘utočište’. To može biti bilo koji prostor u kojem se pas može sakriti, koji će mu pružiti osjećaj sigurnosti. Idealno je da taj prostor bude zaštićen od zvuka što je moguće bolje, i da prostor bude prilično mali kako bi se vaš ljubimac mogao zavući i tu osjećati sigurnijim. Na primjer, to bi mogao biti kredenac ispod stepenica u kojem biste stavili tople dekice i posteljine da se pas može „ušuškati“. Najbolje bi bilo da pasu predstavite prije vatrometa ili oluje, tako da on ili ona mogu naučiti da je to dobro mjesto. Ako ga prvi put predstavite kada se vaš pas uplaši, on ga možda neće koristiti – u tom slučaju nemojte ih pokušati natjerati na to. Bit će nešto raditi na sljedećoj prigodi. Ako vaš pas koristi obruč ili se skriva negdje drugdje, onda je bolje da im ne prilazite niti ih pokušate iznijeti van. Oni rade ono što najbolje djeluje za suočavanje s bukom, a približavanje njima može povećati njihovu anksioznost, čak rezultirajući agresijom u nekim slučajevima.