Svečano otvorena Škola za pse koju u Kantonu Sarajevo finansira Fondacija Dogs Trust

U subotu, 16.4.2016. godine na lokaciji Pet hotela u Rakovici svečano je otvorena Škola za pse koju finansira Predstavništvo Fondacije Dogs Trust u BiH.

Škola koja je sa radom počela u martu 2016. godine namijenjena je vlasničkim psima iz Kantona Sarajevo, posebno onima koji su razvili neželjeno ponašanje koje je potrebno korigovati, ali i za tek nabavljene pse kako bi od početka razvili dobre navike, čime bi vlasnici uspostavili bolji nadzor nad svojim ljubimcima. Obuku zasnovanu na principima pozitivne motivacije vodi instruktor koji je za ovaj posao certificiran u BiH, a koji je obučen i u programu Fondacije Dogs Trust u Velikoj Britaniji. Visoki standardi po kojima se radi isti su kao i oni u Školi za pse koju Fondacija vodi u Velikoj Britaniji.

“Ovaj novi program je dio podrške Predstavništva za uspostavljanje sistema za upravljanje populacijom pasa u Kantonu Sarajevo, jer će pored koristi za vlasnike, psi kojima se pravilno upravlja smanjiti sigurnosni rizik za zajednicu. Poznato je da je većina incidenata sa psima izazvana upravo od strane vlasničkih pasa, te da je glavni uzrok problema koji imamo s psima lutalicama – napuštanje pasa, posebno onih koje vlasnici zbog neželjenog ponašanja ne mogu držati pod kontrolom.”, rekao je Anel Bećirović, Šef Predstavništva Fondacije Dogs Trust u BiH.

Vrpcu za simbolično otvaranje Škole presjekla je vlasnica prvog psa koji će završiti ovu obuku – ženkice po imenu Nora Maron, nakon čega je upriličen pokazni dio u kojem su četiri psa koji već “pohađaju” Školu sa svojim vlasnicima demonstrirali šta su do sada naučili.
Vlasnici pasa koji su došli da uveličaju ovaj događaj su imali priliku dobiti odgovore na sva pitanja vezana za ovu obuku, ali i druge vidove podrške Predstavništva Fondacije Dogs Trust, te sa sobom ponijeti korisne informativne materijale i poklone za svoje ljubimce.