Svečano proglašeni kantonalni pobjednici takmičenja u poznavanju principa sigurnosti sa psima, potreba i odogovornog vlasništva pasa

KOMPILACIJA DJEČIJIH RADOVA
Thumbnail-video-kompilacija

Predstavništvo Fondacije Dogs Trust je u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo krajem prošle godine organiziralo takmičenje za osnovce ovog kantona u poznavanju principa sigurnosti sa psima, potreba i odgovornog vlasništva pasa.

Timovi škola su u okviru takmičenja pripremili video uratke na kojima su na kreativan način predstavili znanje stečeno kroz radionice koje u osnovnim školama Kantona Sarajevo Predstavništvo provodi još od 2012. godine.

Općinski pobjednici proglašeni su i objavljeni u martu 2016. godine, a kantonalne pobjednike su uz prigodan program u srijedu, 18.5. 2016. godine na igralištu OŠ Isak Samokovlija u Sarajevu proglasili Izvršni direktor Fondacije, g. Adrian Burder, te Savjetnica Ministra za obrazovanje, nauku i mlade, Nihada Čolić. Događaju su prisustvovali timovi svih općinskih pobjednika i njihovi nastavnici.

“Djeco, vaši radovi koje smo primili su izvanredni, i izabrati pobjednike i na općinskom i na kantonalnom nivou bio je veoma težak zadatak”, rekao je g. Burder i dodao “Vi ste za nas svi pobjednici i jako smo impresionirani vašim znanjem i kreativnošću”.

G. Burder je ovom prilikom rekao da psi mogu biti izvor radosti i brojnih koristi za čovjeka, ali da ako odgovornost čovjeka zakaže, trpe ne samo psi, već i cijela zajednica. “Zato je toliko važno da djecu učimo o psima, posebno o sigurnosti, te njihovim potrebama. Ako djeca ovo nauče od malih nogu, bit će sigurniji, psi će biti sretniji, a oni koji u budućnosti postanu vlasnici pasa sigurno ih neće napustiti, te će tako problem pasa lutalica praktično postati prošlost”, rekao je g. Burder.
Svi učesnici su uistinu pokazali veliko znanje o ovoj temi ali i kreativnost, pa smo zato producirali film koji pokazuje dijelove svih radova prijavljenih za takmičenje. Ovaj film će biti prokazan u TV programima, a bit će objavljen i na našim web, Facebook i you tube kanalima”, rekao je g. Burder.

Škola čiji tim je osvojio prvo mjesto u ovom takmičenju će dobiti multimedijalni kabinet, dok drugo mjesto osvaja za svoju školu računar i video kameru, a treće računar i foto aparat.

Sve škole ostalih općinskih pobjednika će na poklon dobiti po foto aparat, dok će timovi i kantonalnih i općinskih pobjednika zajedno otići na izlet u Šabiće u okviru Škole u prirodi gdje će ih dočekati prigodan program.

Predstavništvo Fondacije uz podršku lokalnih ministarstava za obrazovanje uspješno provodi program edukacije za djecu u Kantonu 10 već drugu godinu, a u gradu Banja Luka i regiji Zvornik od početka ove školske godine.

Kantonalni pobjednici:

Općina Stari Grad: OŠ “Šejh Muhamed Ef. Hadžijamaković”
Općina Ilidža: OŠ “Osma Osnovna Amer Ćenanović”
Općina Ilijaš – OŠ “Srednje”

Ostali općinski pobjednici:
Općina Novi Grad: OŠ “Osman Nuri Hadžić”
Općina Novo Sarajevo: OŠ “Čengić Vila 1”
Općina Centar: OŠ “Alija Nametak”
Općina Vogošća: OŠ “Mirsad Prnjavorac”
Općina Trnovo: OŠ “Zaim Kolar”
Općina Hadžići: OŠ“Deveti Maj”